Υπεύθυνη και η πολιτεία για την παιδεία που αξίζεις στους νέους

Λαμβάνουν τα παιδιά μας ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να μην διασφαλίζει μόνο τη σωστή παιδεία αλλά να εξασφαλίζει τη σωστή σωματική, νοητική και ψυχική καλλιέργεια τους; Δίνουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα και με τρόπο που να μην αποκλείει κανένα μαθητή από την διαδικασία της μάθησης

Δυστυχώς στην Κύπρο, επικεντρωθήκαμε στο εκπαιδευτικό κομμάτι των γνώσεων χωρίς να προσφέρουμε στους νέους μιαν ευρύτερη μόρφωση και μιαν ευρύτερη παιδεία που θα περιλαμβάνει και τον τρόπο ζωής τους.

Από τα σχολεία μας, δεν πρέπει να βγαίνουν μόνο άτομα καταρτισμένα αλλά και άτομα που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Με άλλα λόγια να δημιουργήσουμε πολίτες και όχι απλά μαθητές.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που αποδεικνύουν ότι οι συμπολίτες μας σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν παιδεία αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους και με τη διατροφή τους.

Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει παιδεία στον τρόπο διατροφής μας με αποτέλεσμα τα αυξημένα προβλήματα στην υγεία καθώς και τα υψηλά ποσοστά θανάτων από καρδιοπάθειες αλλά και άλλες παθήσεις που έχουν ως έναυσμα τον τρόπο διατροφής μας.

Παράλληλα, τα υψηλά ποσοστά εξαρτήσεων από το κάπνισμα, της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, άρχισαν να αποτελούν μάστιγα για την Κύπρο με αποτέλεσμα να μετράμε αριθμούς χρηστών και καπνιστών αντί να ψάχνουμε άμεση λύση στο πρόβλημα.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας έναν τρόπο ζωής καθιστικό, μπροστά από μιαν οθόνη υπολογιστή ή πίσω από ένα θρανίο χωρίς να τους μαθαίνουμε τη σωστή διαχείριση του σώματος τους, την άσκηση και την άθληση. Με αυτό τον τρόπο πλάθουμε ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Αναγκαστήκαμε, αφού κανείς δεν μας ‘δίδαξε’ να ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής και διατροφής αρκετά καταστροφικό που χρήζει άμεσης αλλαγής ούτως ώστε να δημιουργηθούν υγιείς πολίτες χωρίς καταχρήσεις σε ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα αλλά με σωστή διατροφή και σωστή διαπαιδαγώγηση της διαφύλαξης της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας.  Η ίδια η πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει σε αυτό, παρέχοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες στα νέα παιδιά που αποτελούν το μέλλον της Κύπρου, για τη σωστή διατροφή, την αποχή από το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Ζούμε σε μια χώρα όπου η κοινωνική αλληλεγγύη βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Ρόλος της πολιτείας είναι να μεγαλώνει σωστά τα παιδιά της, προάγοντας πρακτικές υγιεινής ζωής και διαφυλάσσοντας τη ψυχική υγεία μας ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας που επιφέρει πολλά αρνητικά στις τάξεις της κοινωνίας μας συμπεριλαμβανομένων των αυξητικών τάσεων του άγχους που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μιχάλης Σουλής

Υποψήφιος Βουλευτής επαρχίας Αμμοχώστου

Κίνημα Ανεξάρτητοι