Οραματιζόμαστε μια Κύπρο της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, όπου οι Κύπριοι θα κάνουμε κουμάντο στον τόπο μας.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πρωτοπόρο στην έρευνα και την καινοτομία, με αξιοποίηση επιτέλους των πλεονεκτημάτων που μας παρέχει η ιδιότητα του πλήρους και ισότιμου κράτους μέλους της ΕΕ. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο της κοινωνικής δικαιοσύνης όπου το κράτος θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά υπερασπιζόμενο τους κοινωνικά και οικονομικά πιο αδύνατους συμπολίτες μας. Θα εργαστούμε για τη δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου μέσω μιας ισχυρής κοινωνικής πολιτικής ούτως ώστε η οικονομία και τα κέρδη της παραγωγικής δύναμης της χώρας να ωφελούν όλους και όχι μόνο τους λίγους, όπως γίνεται σήμερα.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο όπου η μετάβαση σε μια πράσινη, κυκλική οικονομία θα αποτελεί κορυφαίο στόχο για τα επόμενα λίγα χρόνια.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρίες, δίνοντας τους την δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες και συμμετοχή στην κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ένα κράτος που κατοχυρώνει στην πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους και άρει τα κοινωνικά́, τα νομικά́, τα αρχιτεκτονικά́ και γενικότερα όλα τα εμπόδια και τις διακρίσεις που τα εγκλωβίζουν.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο που θα δώσει όλα τα εφόδια στους μαθητές/μαθήτριες και εν γένει στους πολίτες για την επίτευξη, το συντομότερο, των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για τη ψηφιακή μετάβαση με ολιστική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο όπου οι νέοι και οι νέες μας θα βρίσκουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοποιώντας τα ακαδημαϊκά και άλλα προσόντα τους.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο της πραγματικής και όχι της επίπλαστης ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Θα αγωνιστούμε για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων εις βάρος των όποιων μειονοτήτων. Στη δική μας Κύπρο δεν χωρούν διακρίσεις στη βάση της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, της θρησκευτικής πεποίθησης, του γενετήσιου ή σεξουαλικού προσανατολισμού των συμπολιτών μας.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο όπου οι πολιτικοί, γυναίκες και άνδρες θα θέτουν εαυτούς μόνο, στην υπηρεσία του κυπριακού λαού. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ξερίζωμα του καρκινώματος της διαφοράς και της διαπλοκής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.
Οραματιζόμαστε μια Κύπρο με ευτυχισμένους πολίτες! Η ευτυχία των πολιτών θα πρέπει να καταστεί συνταγματική επιταγή που να δεσμεύει στις όποιες αποφάσεις τους την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Θα εργαστούμε για την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφικής συμμαχίας εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων για να επιτευχθεί η ανάλογη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Η οικονομική στρατηγική του κινήματός μας, στοχεύει στο να παρέχει μια δικαιότερη και πιο ευημερούσα οικονομία για όλους, όχι μόνο για τους λίγους. Απαιτείται δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Οι Ανεξάρτητοι στοχεύουν να προωθήσουν πολιτικές που να αναβαθμίζουν την οικονομία μας και να ξαναγράψουν τους κανόνες ενός ανθεκτικού συστήματος, έτσι ώστε οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης και ευρωστίας να απολαμβάνονται από όλους και όχι μόνο από μια μικρή κοινωνική τάξη.
Στόχος μας είναι η οικονομική επιτυχία της Κύπρου να συναρτάται από την ικανότητα των συμπολιτών μας να ζουν με οικονομική άνεση και να ευημερούν, και όχι από τον αριθμό και την περιουσία των πλουσίων.
Οι Ανεξάρτητοι αντιλαμβάνονται ότι η δημιουργία πλούτου είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ εργαζομένων, επιχειρηματιών, επενδυτών και κυβέρνησης – ο καθένας χρειάζεται να συμβάλλει αλλά και ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει δίκαια τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.
Μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εργάζονται με χαμηλή αμοιβή και ανασφαλή εργασία. Στόχος μας είναι η προώθηση και η εφαρμογή ενός πλαισίου για αποτελεσματική προστασία του κάθε εργαζόμενου με το δικαίωμα στην ίση και δίκαιη εργασία και αμοιβή. Συμμεριζόμαστε την έγνοια και αγωνία της κοινωνίας πως ούτε η γενιά μας αλλά ούτε και τα παιδιά μας θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τις ίσες ευκαιρίες που ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος οφείλει να διασφαλίζει για τους πολίτες του.
Η Νομοθεσία για μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να στοχεύει την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα μας, για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες μας – την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ. Αυτή η ανισότητα χρησιμοποιείται από εκείνους που έχουν την εξουσία για να ενισχύσουν τον φόβο και τον θυμό στην κοινωνία μας και να τη διχάσουν περαιτέρω. Πρέπει να ενεργήσουμε τολμηρά για να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζοντας ότι είμαστε σε ένα δρόμο όλοι μαζί, με προορισμό την κοινή ευημερία.
Τι θα κάνουμε:
Ο τρόπος που κατανέμονται τα έσοδα από τη φορολογία αφορά την κοινή μας ευημερία. Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, επωφελούμαστε από έναν υγιή, μορφωμένο και εξειδικευμένο πληθυσμό, με πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ασφαλή στέγαση. Πιστεύουμε στην κοινωνική υποχρέωση, να συνεισφέρουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για το κοινό καλό. Όμως τα έσοδα από τη φορολογία δεν μπορούν να κατανέμονται άνισα προς όφελος ενός μικρού μέρους του πληθυσμού. Τα έσοδα από τη φορολογία πρέπει να αποδίδουν προς όφελος των πολλών.
Καθίσταται όλο και πιο επείγον, να αναπτυχθούν και να τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένες προτάσεις στρατηγικής για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, έχοντας πλέον υπόψη τις μεταβαλλόμενες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες και την επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Ο βασικός σκοπός των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι να εξασφαλίζουν επαρκείς συντάξεις και να επιτρέπουν στα ηλικιωμένα άτομα να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και οικονομική ανεξαρτησία για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Τι θα κάνουμε:
Το Κοινοβούλιο πρέπει να εστιάσει αυστηρά στον έλεγχο των εισροών των εσόδων στο Κράτος, καθώς και στον τρόπο που τα δαπανούμε. Η κατευθυντήρια αρχή του Κινήματος ήταν και θα είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις κρατικές δαπάνες και τα έσοδα. Μέλημα μας η ουσιαστική απορρόφηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τα Ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά προγράμματα.
Τι θα κάνουμε:
Μια δεκαετία μετά την καταστροφική διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα πολλών μικρών αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας του να διανέμει ρευστότητα στην αγορά μέσα από δανεισμό. Κρίνεται αναγκαίο λόγω αυτής της αδυναμίας του τραπεζικού μας συστήματος, η αναγέννηση ενός νέου συνεργατικού κινήματος.
Τι θα κάνουμε:
Είναι ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι, οι επιχειρήσεις που εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αμείβουν τους εργαζομένους τους τακτικά σύμφωνα με το νόμο, και λειτουργούν με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες, θα ανταμείβονται με διάφορα κίνητρα ώστε να παραμείνουν παράδειγμα προς μίμηση.
Τι θα κάνουμε:
Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο του κράτους δικαίου. Επιτρέπει στα άτομα να προστατεύονται από παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, να θεραπεύουν πολιτικά λάθη, να υπάρχει υποχρέωση λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε ποινικές διαδικασίες. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι και να αισθάνονται ίσοι ενώπιον του νόμου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα να διασφαλίζονται ισότιμα για όλους, χωρίς διακρίσεις στη βάση του φύλου, της εθνικότητας, της θρησκείας, του γενετήσιου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιορίζεται χρονικά αλλά η εφαρμογή της είναι επιτακτική ανάγκη σε ένα Κράτος που θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» για όλους τους πολίτες, περιλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία. Η κυπριακή πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες, θα διασφαλίζει ότι τα εκλογικά κέντρα είναι κατάλληλα και προσβάσιμα για όλους και επίσης να εξασφαλίζει και να εγγυάται ότι όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις εκλογές είναι διαθέσιμες σε όλες τις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας ώστε να μπορούν να γίνονται κατανοητές.
Ιδιαίτερα το τελευταίο δεν είναι, δυστυχώς, πάντα εφικτό και αυτό μπορούμε όλοι μας, εύκολα, να το διαπιστώσουμε, από την παντελή απουσία των προγραμμάτων των κομμάτων σε γραφή Braille για τους τυφλούς ή την απουσία, τις περισσότερες φορές, των πολιτικών συζητήσεων/ομιλιών, διερμηνέων στη νοηματική γλώσσα, είτε μιλάμε για εκδηλώσεις των κομμάτων είτε για το οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται στα ΜΜΕ, όπως προστίθεται.
Επίσης δεν συμφωνούμε στο να περιορίζεται το δικαίωμα οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού να διεκδικεί ίση μεταχείριση στη Β’ κατανομή της εκλογικής διαδικασίας, εφόσον εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων να λαμβάνουν μέρος και στη Β’ κατανομή των ψήφων, αφού βάσει του νόμου δικαιούνται να συμμετέχουν στην Α’ κατανομή, και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.
Η προσπάθεια αποκλεισμού πολιτών ή ομάδων πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες, δυστυχώς υποσκάπτει την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, δημιουργεί ψηφοφόρους διαφορετικής βαρύτητας, ευτελίζει την εκλογική διαδικασία και ωθεί τους πολίτες στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής. Ως Κίνημα πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τη συνεχή της διεύρυνση.
Τι θα κάνουμε:
Η εργασία αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για κάθε πολίτη που θα πρέπει να προστατεύεται από το ίδιο το Κράτος. Μια δίκαιη κοινωνία που έχει ως κύριο μέλημα της την ευημερία των πολιτών της, παρέχει επαρκή μισθό διαβίωσης και ασφαλείς συνθήκες εργασίας στον κάθε εργαζόμενο αφού ο κάθε εργαζόμενος έχει βασικό δικαίωμα στην υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας καθώς και ίσης μεταχείρισης.
Τι θα κάνουμε:
Η διαφθορά και η διαπλοκή μαστίζουν για αρκετά χρόνια την κοινωνία μας και διασύρουν την Κύπρο διεθνώς. Η ίδια η ύπαρξη τους υπονομεύει τον ίδιο τον θεσμό της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, καθώς συνδράμουν στη νοσηρή λειτουργία του Κράτους και απώλειες στα δημόσια οικονομικά. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, καθώς και οι λειτουργοί στην κρατική μηχανή πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και με εφαρμογή αποτρεπτικών τιμωριών έτσι ώστε να επιτευχθεί η κάθαρση στην κοινωνία μας.
Τι θα κάνουμε:
Η ανισότητα μεταξύ πολιτών καταργεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εγκαθιδρύει τις πατριαρχικές δομές της εξουσίας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις αγνοούσαν τα προβλήματα ανισότητας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες της Κύπρου σήμερα, περιλαμβανομένης της ανισομισθίας, της αορατότητας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της έλλειψης επαρκούς αντιπροσώπευσης σε καίρια πόστα όπως διοικητικά συμβούλια, διευθυντικές θέσεις και στην πολιτική.
Τι θα κάνουμε:
Η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί θεμελιώδη εγγύηση της δίκαιης δίκης μέσα από ένα πλαίσιο αρχών δικαστικής δεοντολογίας. Αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για την προάσπιση του Κράτος Δικαίου και αξιών στις οποίες βασίζεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μαζί με την ποιότητα και αποδοτικότητα, αποτελούν ουσιώδεις παραμέτρους ενός αποτελεσματικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Το σύστημα δικαιοσύνης νοσεί ολοκληρωτικά και χρειάζεται εκσυγχρονισμό στο σύνολο.
Τι θα κάνουμε:
Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια ανά το παγκόσμιο, τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και παραπτώματα που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Σε μελέτη που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017, εκτιμήθηκε ότι οι απώλειες δυνητικών κερδών που οφείλονται στην έλλειψη προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, μόνο για τις δημόσιες συμβάσεις, κυμαίνονται από 5,8 ως 9,6 δισ. ευρώ ετησίως για την ΕΕ συνολικά. Σε ένα Κράτος Δικαίου, αδιαμφισβήτητος παράγοντας εξασφάλισης της σωστής λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η αποτελεσματική προστασία των μαρτύρων αυτών, όπως τονίζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο σχετικό ψήφισμα του.
Τι θα κάνουμε:
Ο σεβασμός για την εγγενή αξιοπρέπεια, η ατομική αυτονομία, η μη διάκριση, η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία, η προσβασιμότητα καθώς και ο πλήρης σεβασμός για τη διαφορετικότητα και αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας, είναι μερικές από τις αρχές που καταγράφονται στην Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Έχοντας ως βάση τις συγκεκριμένες αρχές και όχι μόνο, οι Ανεξάρτητοι θα εργαστούν με σκοπό την διαμόρφωση ενός πλαισίου που να διασφαλίζει ότι οι συνάνθρωποι μας με αναπηρίες θα καταστούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας που ζούμε χωρίς καμία διάκριση. Έχουμε στόχο την προώθηση, διάδοση και εμπέδωση στην κυπριακή κοινωνία και Πολιτεία και στους θεσμούς αυτής, ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τι θα κάνουμε:
Θα λάβουμε μέτρα και εγγυήσεις για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην Ανεξάρτητη Διαβίωση όπως οι ίδιοι επιλέγουν και επιθυμούν καθώς και υιοθέτηση του θεσμού του προσωπικού βοηθού. Την καταπολέμηση και εξάλειψη της ιδρυματοποίησης και του ιδρυματισμού́ των ατόμων με αναπηρία και τη θέσπιση δομών διαβίωσης στην κοινότητα, για τα άτομα με αναπηρία που την έχουν ανάγκη.
Η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού είναι καθήκον κάθε γονιού για την επιμέλεια του παιδιού του. Η συμβουλή προς το κάθε παιδί να αγαπά, να σέβεται και να εκτιμά το ίδιο και τους δυο γονείς, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής του διαπαιδαγώγησης. Οποιαδήποτε συμπεριφορά με σκοπό την αποξένωση ενός παιδιού από τον ένα γονέα αποτελεί ανάρμοστη και καταδικαστέα ενέργεια. Ως εκ τούτου το Κράτος υποχρεούται να προστατεύει με οποιονδήποτε τρόπο το κάθε παιδί από τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές, με πρώτιστο στόχο την ορθή ψυχολογική ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού. Επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα η εξαγγελθείσα από το 2016, αναδιάρθρωση του Οικογενειακού Δικαίου. Τα διαζύγια αλλά γενικά οι οικογενειακές διαφορές αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Η απαρχαιωμένη νομοθεσία πλέον νοσεί και δεν εξυπηρετεί το σκοπό της. Δεν χωράει άλλη καθυστέρηση, πρέπει να τροποποιηθούν/προστεθούν οι διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου ούτως ώστε να εκδικάζονται οι υποθέσεις σε εύλογα χρονικά διαστήματα.
Τι θα κάνουμε:
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16 έως 44 ετών και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας από ότι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα και ο πόλεμος μαζί.
Πολλοί από μας δεν την αναγνωρίζουν ή δεν την παραδέχονται. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου τα θύματα δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν βιώσει κακοποίηση, γιατί έχουν αποδεχτεί τη βίαιη συμπεριφορά ως δεδομένη και αναμενόμενη. Σκοπός μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της οποιασδήποτε μορφής βίας και κοινωνικού ρατσισμού από όπου και αν προέρχεται.
Τι θα κάνουμε:
H Κύπρος έχει αναλάβει μια σημαντική μεταρρύθμιση, μέσα από την εισαγωγή ενός εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στόχος μας είναι η λειτουργία ενός σωστού συστήματος υγείας που να διασφαλίζει την ασφάλεια της υγείας των ασθενών και την αξιοπρεπή φροντίδα και περίθαλψη. Παρουσιάζονται όμως προβλήματα όπως οι μεγάλες λίστες αναμονής σε προσωπικούς και σε ειδικούς ιατρούς, σχεδόν όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν προσφέρουν πρωτοβάθμια Ιατρική Περίθαλψη, βασικά φάρμακα δεν έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, υπάρχει έλλειψη κλινών μετά την Β φάση του ΓΕΣΥ, και σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου των καταχρήσεων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή περιορισμοί για όλους τους ιατρούς, με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω καθυστερήσεις και σύγχυση. Επίσης τo σύστημα δεν αναγνωρίζει ψυχικές ασθένειες.
Η διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού́ Συστήματος Υγειάς είναι και η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση των Υπηρεσιών του για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, και ειδικότερα για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που είναι συχνοί χρήστες των Υπηρεσιών Υγειάς. Η ίδρυση και ανάπτυξη στο πλαίσιο του Δημόσιου Εθνικού́ Συστήματος Υγείας, δομών, υπηρεσιών και Κέντρων Αποκατάστασης εξειδικευμένων για κάθε κατηγορία αναπηρίας, δίνει την ποιοτική́ και ποσοτική́ αναβάθμιση αυτών των Υπηρεσιών, με την επαρκή́ στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό́ και την απόκτηση εξοπλισμού́ σύγχρονης τεχνολογίας, και η διαρκής διεύρυνση των παροχών στον Τομέα της Υγείας.
Τι θα κάνουμε:
Αναντίλεκτα, το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου χρήζει εκσυγχρονισμού. Οι νέοι μας πρέπει να λαμβάνουν όχι απλά στείρες γνώσεις από το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά σωστή παιδεία που να διασφαλίζει την σωστή νοητική και ψυχική καλλιέργεια του καθενός. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται στους πολίτες η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα και με τρόπο που να μην αποκλείει κανένα μαθητή από την διαδικασία της μάθησης.
Η εφαρμογή ενός καθολικού σχεδιασμού εκπαίδευσης με σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η δυνατότητα ενός ευέλικτου αναλυτικού προγράμματος και διαφοροποίησης γραπτών δοκιμίων όπου χρειάζεται, θα επιτρέψει την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο να επιτύχουν το μέγιστο των δικών τους δυνατοτήτων χωρίς ματαίωση και αρνητικά συναισθήματα, σε ένα περιβάλλον που σέβεται την διαφορετικότητά τους.
Είναι σημαντικό να πετύχουμε σαν χώρα ευθυγράμμιση των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την πρόωρη σχολική εγκατάλειψη, αυξάνοντας συνάμα το ποσοστό των απόφοιτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Χρειάζεται καθιέρωση της δια βίου μάθησης και διεθνούς κινητικότητας και καθολική βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης, με ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς.
Δυστυχώς η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά στην χαμηλότερη κατάταξη στην ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πιστεύουμε ακράδαντα είναι κάτι που πρέπει και μπορεί να αλλάξει άρδην. Βέλτιστες πρακτικές πρέπει να υιοθετηθούν από επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων κρατών-μελών της ΕΕ όπως π.χ. η Φιλανδία.
Η συμμετοχή των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση πρέπει να είναι καθολική. Επιβάλλεται η εξασφάλιση επαρκών ρυθμίσεων οι οποίες θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική παροχή εκπαίδευσης και φροντίδας σε παιδιά από τη γέννηση έως την υποχρεωτική ηλικία φοίτησης στο δημοτικό, με επαρκή χρηματοδότηση, με στόχο την βελτιστοποίηση με τον καθορισμό κατάλληλων προγραμμάτων σπουδών και διακυβέρνησης, καθώς και με συνεχή αξιολόγηση του συστήματος.
Επί του παρόντος, υπάρχει ένα κενό μεταξύ της λήξης της άδειας μητρότητας και της έναρξης της πλήρους φοίτησης ενός παιδιού στο νηπιαγωγείο. Αυτό το κενό δυσκολεύει τους γονείς και ιδίως τις γυναίκες, να επιστρέψουν στην εργασία τους, εκτός εάν έχουν πρόσβαση σε άτυπη υποστήριξη παιδικής μέριμνας από γιαγιάδες και παππούδες, ή αρκετά χρήματα για να πληρώνουν για την βρεφοκομικούς σταθμούς. Η χρήση της δυνατότητας που προσφέρει η τηλεργασία σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να συμβάλει στο μετριασμό των επιπτώσεων του προβλήματος.
Τι θα κάνουμε:
Μέσα από την σχολική εκπαίδευση επιβάλλεται η ανάπτυξη και προαγωγή μιας αποτελεσματικής παιδείας, λαμβανομένων υπόψη των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και των βέλτιστων πρακτικών προηγμένων εκπαιδευτικών συστημάτων για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, μέσα από την κατάρτιση της διά βίου μάθησης για όλους, την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά την εφαρμογή μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης που βασίζονται στις ικανότητες, καθώς και την προώθηση ευρύ φάσματος μαθησιακών μεθόδων, με την διερεύνηση μεθόδων αξιολόγησης των παιδιών και των εκπαιδευτικών, καθώς και επικύρωσης των βασικών ικανοτήτων των παιδιών.
Τι θα κάνουμε:
Η συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι βασικό στοιχείο ενός αποτελεσματικού συστήματος διά βίου μάθησης, το οποίο παρέχει στους πολίτες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και στην αγορά εργασίας.
Τι θα κάνουμε:
Αυτό συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες τυπικής και άτυπης μάθησης, γενικού και επαγγελματικού χαρακτήρα, στις οποίες συμμετέχουν οι ενήλικοι μετά την αρχική εκπαίδευση και κατάρτισή τους.
Τι θα κάνουμε:
Η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός σηματοδότησαν την ελευθερία των Ευρωπαίων και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας από την σκοταδιστική θεοκρατική περίοδο του Μεσαίωνα κατά την οποία καταπιέζονταν οι τέχνες, η λογοτεχνία και οι επιστήμες. Ήταν μια επανάσταση που ξεκίνησε από τους καλλιτέχνες της εποχής. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις τέχνες μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη και πιο όμορφη κοινωνία. Εντούτοις, οι καλλιτέχνες της Κύπρου δεν έχουν καμιά κατοχύρωση στο επάγγελμα τους και αντιμετωπίζονται υποτιμητικά τόσο από το κράτος τόσο και από την κοινωνία.
Επιβάλλεται η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο έκφρασης διαχρονικής πολιτιστικής πολυμορφίας και πηγής βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Τι θα κάνουμε:
Η πρόσβαση στον πολιτισμό και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή προωθούν την ατομική χειραφέτηση, τη δημοκρατική συνείδηση και την κοινωνική συνοχή μέσω ανταλλαγών με άλλους λαούς και της συμμετοχής στα κοινά.
Τι θα κάνουμε:
Προώθηση της ισότητας των φύλων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα σε πολιτικό, διοικητικό και πρακτικό επίπεδο με έμφαση στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την πρόσβαση σε πόρους, την εκπροσώπηση σε θέσεις λήψης αποφάσεων και την αμοιβή.
Η καλλιτεχνική ελευθερία είναι στενά συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των επαγγελματιών του τομέα του πολιτισμού και των πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Τι θα κάνουμε:
Τα οφέλη του αθλητισμού για την σωματική και ψυχική μας υγεία είναι πασίγνωστα. Ο Ολυμπισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας από την αρχαιότητα και θα έπρεπε να καλλιεργείται σαν ιδεώδες από νεαρή ηλικία. Θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου καλλιεργείται ο Ολυμπισμός στα σχολεία σαν ιδεώδες με πρακτικά και θεωρητικά μέσα και που δίνει ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε όλους τους νέους, σε σύγκριση με άλλους κλάδους εκπαίδευσης και εργοδότησης.
Οραματιζόμαστε ένα κράτος που στο σχολικό πρόγραμμα η Άθληση να έχει την ίδια βαρύτητα που έχουν τα Μαθηματικά τα νέα Ελληνικά καθώς και τα υπόλοιπα αναγκαία μαθήματα του σχολικού προγράμματος.
Ο αθλητισμός δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να χτίσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων και να κατανοήσουν την έννοια του θεμιτού παιχνιδιού (fair play). Με δεδομένο ότι είμαστε από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό στην παιδική παχυσαρκία αυτό δείχνει και το πρόβλημα που επικρατεί στην εκγύμναση αλλά και στην διατροφή.
Τι θα κάνουμε:
Πέραν του σημαντικότατου οφέλους ανάπτυξης, εδραίωσης και διατήρησης της ψυχοσωματικής υγείας των συμμετεχόντων, ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά πολύτιμα μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης.
Τι θα κάνουμε:
Δημιουργία κατάλληλων συνθήκων που να επιτρέπουν στους νέους να εκπληρώσουν τις αθλητικές τους δυνατότητές στις αγροτικές περιοχές.
Η ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες και η εξάλειψη των διακρίσεων μέσω του αθλητισμού αποτελούν βασικές αρχές σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας.
Τι θα κάνουμε:
Οι πολιτικές οι οποίες αποκομίζουν τα βέλτιστα οικονομικά οφέλη από τον αθλητικό τομέα προς όφελος της κοινωνίας μέσω κοινωνικών αναπτύξεων, ιδίως σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, μπορούν να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Έχουμε ως σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες να διασφαλίζουν την σωστή διακυβέρνηση για τη διατήρηση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης για όλους τους αθλητές και τους αθλητικούς οργανισμούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση πολιτικών και εναρμόνιση με ευρωπαϊκές δράσεις αντιμετώπισης πάγιων ζητημάτων όπως το ντόπινγκ και η χειραγώγηση αγώνων, και η ρύθμιση μεταγραφών των ομάδων κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και ελεύθερη διακίνηση βάσει των αρχών της ΕΕ.
Τι θα κάνουμε:
Θα προωθήσουμε πολιτικές και κίνητρα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο, μέσω ενός νομοθετικού πλαισίου ελκυστικού προς επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.
Ο σωματειακός αθλητισμός είναι η ραχοκοκαλιά του κυπριακού αθλητισμού. Τα σωματεία έχουν χάσει την παλιά τους μορφή βασιζόμενη στον εθελοντισμό όντας καθαρά μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Πλέον πολλά σωματεία λειτουργούν με επαγγελματικό πλάνο και οργάνωση. Αυτό δεν είναι κακό, κακό είναι ο μη εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου ώστε να κρατήσουν και την παλιά τους μορφή (προσφορά στην κοινωνία) αλλά και την σύγχρονη (επαγγελματικός ερασιτεχνικός αθλητισμός).
Τι θα κάνουμε:
Θα προωθήσουμε μηχανισμούς που να στοχεύουν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων και σωματείων, με σκοπό την επένδυση σε σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έχουμε γίνει μάρτυρες διαπλοκής και διαφθοράς κυρίως στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και επιβάλλεται επιτέλους να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις και βαθιές τομές, με σκοπό την εξυγίανση του αθλήματος. Παρόλο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνεις δεν τιμωρήθηκε για τους δεκάδες κόκκινους φακέλους που έχουν σταλεί στην Κύπρο από τους αρμόδιους οργανισμούς.
Η κάρτα φιλάθλου δημιουργήθηκε λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να πατάξει την βία στον αθλητισμό καθώς δεν μπόρεσαν να επιβάλουν την νομοθεσία που ήδη υπήρχε, με την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας απλά κατάφεραν να ερημώσουν τα γήπεδα αφού δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά μόνο σε ελάχιστους αθλητικούς χώρους της Κύπρου.
Τα αθλητικά σωματεία της Κύπρου στην τεράστια τους πλειοψηφία είναι πολιτικοποιημένα συνεπώς αν δηλώσεις την ομάδα που υποστηρίζεις φανερώνεις κατά κανόνα και ποια πολιτική σκέψη συμμερίζεσαι. Ο καθένας έχει την ελευθερία να εκφράζει την πολιτική του πεποίθηση δημόσια, έχουμε όμως και την ελευθερία να την κρατήσουμε μυστική. Αυτό δεν ισχύει για τους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν την ομάδα τους αφού μπορεί να μην δηλώνουν την ομάδα που υποστηρίζουν στην υποβολή αίτησης της κάρτας φιλάθλου, φαίνεται όμως σε ποιο γήπεδο πάνε και ποια ομάδα παρακολουθούν.
Με την ψευδαίσθηση ότι μόνο οι σύνδεσμοι φιλάθλων είχαν ευθύνη για την βία που υπάρχει στον αθλητισμό δημιούργησαν μια νομοθεσία καταστολής που στοχοποιεί όπως πάντα τη μάζα. Αντιθέτως, η ενσωμάτωση αυτών των συνόλων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό διάλογο και θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο πιο ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία στο θέμα αυτό.
Τι θα κάνουμε:
Θα απαιτήσουμε την άμεση, ανεξάρτητη και ουσιαστική έρευνα για όλους τους κόκκινους φακέλους, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών, με στόχο την διαφάνεια και πλήρη τιμωρία όσων εμπλέκονται.
Η νεολαία της Κύπρου ανήκει επίσημα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αφού επιβαρύνεται με πολύ χαμηλά εισοδήματα που δεν αντικατοπτρίζουν το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο κατάρτισης της, καθώς μαστίζεται και από πολύ ψηλά επίπεδα ανεργίας. Όμως ως η πλέον παραγωγική γενιά του τόπου θα έπρεπε να λαμβάνει την στήριξη και την ευαισθησία του Κράτους ώστε να αποδίδει στην παραγωγική δραστηριότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τα μέγιστα.
Τι θα κάνουμε:
Θα παλέψουμε για την ενεργοποίηση και διασφάλιση της ένταξης όλων των νέων στην κοινωνία, μέσα από την ίση αμοιβή προς ίση εργασία, τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, τα κίνητρα παραμονής στη χώρα μας και όχι μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των νέων ως την μοναδική ομάδα της κοινωνίας που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα αν της δοθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και το σωστό όραμα για το μέλλον τους.
Τι θα κάνουμε:
Παροχή περισσοτέρων χώρων, ευκαιριών, πόρων και προγραμμάτων για την προώθηση του διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση των διακρίσεων και του διαχωρισμού.
Το κράτος, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά που να στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Θέτουμε ως στόχο την επίτευξη καλύτερης ψυχικής ευεξίας και τερματισμό του στιγματισμού επί ζητημάτων ψυχικής υγείας και προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των νέων.
Αδιαμφισβήτητα η χρήση ναρκωτικών επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις πρωτίστως στην υγεία και ακολούθως στις ακαδημαϊκές επιδόσεις της νεολαίας. Τα ναρκωτικά είναι μέσα στα λύκεια και όπως φαίνεται από πρόσφατες έρευνες είναι μέσα και στα γυμνάσια. Η πλειοψηφία των χρηστών ναρκωτικών δεν είναι εγκληματίες αλλά ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια, ιατρική φροντίδα και ψυχολογική στήριξη.
Τι θα κάνουμε:
Θα απαιτήσουμε την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με σκοπό την σωστή ενημέρωση στους νέους όσο αφορά τις συνέπειες από τη χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.
Η περιβαλλοντική πολιτική βασίζεται στις αρχές της προφύλαξης, της πρόληψης και της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος. Η δράση ορίζεται σε οριζόντιες στρατηγικές στη βάση των διεθνών συμβάσεων και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είναι μια συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής με στόχο την ισόποση και ισότιμη επιδίωξη των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης, οικονομία-περιβάλλον-κοινωνία. Ως εκ τούτου, έχουμε ως βασική μας αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου είναι ξεπερασμένο, ακριβό και ρυπαίνει. Η οικοδόμηση μιας καθαρής οικονομίας του μέλλοντος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τις μελλοντικές γενιές. Οι στόχοι για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν την μείωση στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του 2030 για να έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε την θερμοκρασία του πλανήτη εντός ασφαλών ορίων. Στηρίζουμε τον στόχο της ΕΕ για να καταστεί η Ένωση κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Η Πράσινη Συμφωνία στην ΕΕ αποτελεί ασφαλές όχημα και για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης στην Κύπρο. Για αυτό ενεργούμε τώρα και ενεργούμε αποφασιστικά.
Τι θα κάνουμε:
Η αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, αφού η ίδια η ζωή εξαρτάται από αυτό. Πιο επιτακτικά πάρα ποτέ, τώρα χρειάζεται συλλογική προσπάθεια μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, για να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε την αειφορία του φυσικού μας περιβάλλοντος και συνάμα την ποιότητα της ζωής μας.
Τι θα κάνουμε:
Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται πλέον από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος πολιτισμός. Είναι επίσης πλέον ολοφάνερο μέσα από μελέτες πως ο κυριότερος παράγοντας καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος μέσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής του. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστούν μέσω αποτελεσματικών νομοθεσιών και εκτελεστικών πράξεων όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την καταστροφή του φυσικού μας πλούτου.
Τι θα κάνουμε:
Η εγκατάλειψη τόσο της Γεωργίας όσο και της Κτηνοτροφίας δημιουργεί αλυσιδωτά περιβαλλοντολογικά αλλά και οικονομικά προβλήματα. Δυστυχώς αυξάνεται η εξάρτηση από εισαγωγές και ταυτόχρονα μειώνονται οι θέσεις εργασίας αλλά εγκαταλείπεται και η ύπαιθρος, με αποτέλεσμα να μαστίζεται η χώρα από την αστυφιλία.
Τι θα κάνουμε:
Προώθηση μέτρων περιορισμού της αλόγιστης χρήση φυτοφαρμάκων και επείγουσα προστασία των τοπικών πληθυσμών μέλισσας. Προώθηση και ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας.
Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συμπεριφέρεται στα ζώα (και όχι μόνο). Όπως οφείλουμε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι σεβόμαστε και τις πέντε βασικές ελευθερίες των ζώων, όπως αναγνωρίζονται από τον Ο.Η.Ε. και ανά το παγκόσμιο:
1) Ελευθερία από την πείνα και την δίψα
2) Ελευθερία από άσχημες συνθήκες διαβίωσης
3) Ελευθερία από πόνο, πλήγωμα και νόσο
4) Ελευθερία από φόβο και απόγνωση
5) Ελευθερία για την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς
Τι θα κάνουμε:
Θα προωθήσουμε τα πιο κάτω:
Αυστηρή Νομοθεσία για τα ζώα: Θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών (μεγάλο χρηματικό ποσό ή φυλάκιση) τις οποίες θα εφαρμόσουμε δημιουργώντας ειδικές δομές, αρχές και αστυνομικά τμήματα μόνο για αυτό το σκοπό.
Adopt, don’t shop (‘Υιοθετώ, δεν αγοράζω’): Πρόγραμμα το οποίο θα ενθαρύνει τους πολίτες μέσω ειδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και συνεχή ενημέρωση στα ΜΜΕ, ώστε να υιοθετούν αδέσποτα και όχι να αγοράζουν καθαρόαιμες ράτσες απο τα pet shops. Επίσης ψηλή φορολόγηση για τις αγορές σκύλων ράτσας.
Η Κύπρος, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης στο μέσο μιας πολιτικά ευαίσθητης και ασταθούς γειτονίας, έχει κάθε λόγο πρωτίστως για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας, να συμμετάσχει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για κάθε ενισχυμένη πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ. Έχουμε ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και θεωρούμε πως η Κύπρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να αξιοποιήσει πλήρως, 17 χρόνια μετά την ένταξή της, τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ένωσης.
Τι θα κάνουμε:
Αναγνωρίζουμε πως στις σύγχρονες Δημοκρατίες η διάσταση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας λαμβάνει όλο και περισσότερο μεγαλύτερη σημασία. Η Κύπρος, δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναδείξει ουσιαστική δράση σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα που συμβάλλει καταλυτικά στην ισχυροποίηση της υπόστασης και διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τι θα κάνουμε:
Η επίλυση του κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και το λαό μας. Η επίλυση του κυπριακού θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, χωρίς εγγυήσεις, στρατούς κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με σεβασμό στο Ευρωπαικό κεκτημένο και τα κατοχυρομένα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις και συνάμα ευκαιρίες που της προσδίδουν η γεωστρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πλουτοπαραγωγικοί της πόροι. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, είναι ουσιαστικό στοιχείο που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή μετεξέλιξη του ιστορικά «προβληματικού» ενιαίου κράτους, τηρώντας πλήρως τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.
Μέχρι όμως την επίλυση του κυπριακού, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά και έμπρακτα τους εκτοπισμένους της κυπριακής τραγωδίας. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα προσφυγική πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων δεν έχει αντιμετωπίσει τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι.
Τι θα κάνουμε: