ΘΕΣΕΙΣ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, όπου οι Κύπριοι θα κάνουμε κουμάντο στον τόπο μας.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πρωτοπόρο στην έρευνα και την καινοτομία, με αξιοποίηση επιτέλους των πλεονεκτημάτων που μας παρέχει η ιδιότητα του πλήρους και ισότιμου κράτους μέλους της ΕΕ. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο της κοινωνικής δικαιοσύνης όπου το κράτος θα παρεμβαίνει αποτελεσματικά υπερασπιζόμενο τους κοινωνικά και οικονομικά πιο αδύνατους συμπολίτες μας. Θα εργαστούμε για τη δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου μέσω μιας ισχυρής κοινωνικής πολιτικής ούτως ώστε η οικονομία και τα κέρδη της παραγωγικής δύναμης της χώρας να ωφελούν όλους και όχι μόνο τους λίγους, όπως γίνεται σήμερα.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο όπου η μετάβαση σε μια πράσινη, κυκλική οικονομία θα αποτελεί κορυφαίο στόχο για τα επόμενα λίγα χρόνια.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρίες, δίνοντας τους την δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες και συμμετοχή στην κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ένα κράτος που κατοχυρώνει στην πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους και άρει τα κοινωνικά́, τα νομικά́, τα αρχιτεκτονικά́ και γενικότερα όλα τα εμπόδια και τις διακρίσεις που τα εγκλωβίζουν.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο που θα δώσει όλα τα εφόδια στους μαθητές/μαθήτριες και εν γένει στους πολίτες για την επίτευξη, το συντομότερο, των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για τη ψηφιακή μετάβαση με ολιστική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο όπου οι νέοι και οι νέες μας θα βρίσκουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοποιώντας τα ακαδημαϊκά και άλλα προσόντα τους.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο της πραγματικής και όχι της επίπλαστης ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Θα αγωνιστούμε για την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων εις βάρος των όποιων μειονοτήτων. Στη δική μας Κύπρο δεν χωρούν διακρίσεις στη βάση της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, της θρησκευτικής πεποίθησης, του γενετήσιου ή σεξουαλικού προσανατολισμού των συμπολιτών μας.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο όπου οι πολιτικοί, γυναίκες και άνδρες θα θέτουν εαυτούς μόνο, στην υπηρεσία του κυπριακού λαού. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ξερίζωμα του καρκινώματος της διαφοράς και της διαπλοκής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Οραματιζόμαστε μια Κύπρο με ευτυχισμένους πολίτες! Η ευτυχία των πολιτών θα πρέπει να καταστεί συνταγματική επιταγή που να δεσμεύει στις όποιες αποφάσεις τους την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Θα εργαστούμε για την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφικής συμμαχίας εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων για να επιτευχθεί η ανάλογη συνταγματική μεταρρύθμιση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ
2. ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
3. ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
4. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
5. ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οικονομική στρατηγική του κινήματός μας, στοχεύει στο να παρέχει μια δικαιότερη και πιο ευημερούσα οικονομία για όλους, όχι μόνο για τους λίγους. Απαιτείται δικαιότερη αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Οι Ανεξάρτητοι στοχεύουν να προωθήσουν πολιτικές που να αναβαθμίζουν την οικονομία μας και να ξαναγράψουν τους κανόνες ενός ανθεκτικού συστήματος, έτσι ώστε οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης και ευρωστίας να απολαμβάνονται από όλους και όχι μόνο από μια μικρή κοινωνική τάξη.

Στόχος μας είναι η οικονομική επιτυχία της Κύπρου να συναρτάται από την ικανότητα των συμπολιτών μας να ζουν με οικονομική άνεση και να ευημερούν, και όχι από τον αριθμό και την περιουσία των πλουσίων.

Οι Ανεξάρτητοι αντιλαμβάνονται ότι η δημιουργία πλούτου είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ εργαζομένων, επιχειρηματιών, επενδυτών και κυβέρνησης – ο καθένας χρειάζεται να συμβάλλει αλλά και ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει δίκαια τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

Μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εργάζονται με χαμηλή αμοιβή και ανασφαλή εργασία. Στόχος μας είναι η προώθηση και η εφαρμογή ενός πλαισίου για αποτελεσματική προστασία του κάθε εργαζόμενου με το δικαίωμα στην ίση και δίκαιη εργασία και αμοιβή. Συμμεριζόμαστε την έγνοια και αγωνία της κοινωνίας πως ούτε η γενιά μας αλλά ούτε και τα παιδιά μας θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τις ίσες ευκαιρίες που ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος οφείλει να διασφαλίζει για τους πολίτες του.

Η Νομοθεσία για μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να στοχεύει την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα μας, για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες μας – την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ. Αυτή η ανισότητα χρησιμοποιείται από εκείνους που έχουν την εξουσία για να ενισχύσουν τον φόβο και τον θυμό στην κοινωνία μας και να τη διχάσουν περαιτέρω. Πρέπει να ενεργήσουμε τολμηρά για να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζοντας ότι είμαστε σε ένα δρόμο όλοι μαζί, με προορισμό την κοινή ευημερία.

Τι θα κάνουμε:

 • Προώθηση μιας οικονομικής στρατηγικής με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση που θα υποστηρίξει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα, υψηλής εξειδίκευσης, υψηλόμισθη και ασφαλή εργασία σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικότερα στους τομείς του μέλλοντος όπως λ.χ. η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Σαν μέτρο στήριξης τέτοιων προσπαθειών, θα προωθήσουμε επίσης εισηγήσεις για φορολογικό αντιστάθμισμα στις επενδύσεις που προωθούν την τεχνολογική εξέλιξη, την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό.
 • Προώθηση πολιτικών προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο που θα δημιουργήσουν πρώτιστα νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς πραγματικής ανάπτυξης. Εισηγούμαστε την παροχή φορολογικών κινήτρων ή ακόμα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις παροχή ιθαγένειας, με αντάλλαγμα σύγχρονες, ανταγωνιστικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε καινοτόμους παραγωγικούς τομείς της Κυπριακής οικονομίας. Ενδεικτικά, αν υποθέσουμε ότι αντί για το αντίτιμο των 2.5εκ. ευρώ ανά ιθαγένεια, μπορούσαν να δημιουργηθούν αντιστοίχως 10 υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας για τους νέους μας με ετήσιες απολαβές €50.000 σε βάθος πενταετίας, αποφέροντας και τα ανάλογα έσοδα για τη Δημοκρατία (Φόρος Εισοδήματος, Κοινωνικές Εισφορές, ΦΠΑ κατανάλωσης), τότε μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να εργοδοτηθούν 60000 επιπλέον εργαζόμενοι με βάση τις σχεδόν 7000 πολιτογραφήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Ο τρόπος που κατανέμονται τα έσοδα από τη φορολογία αφορά την κοινή μας ευημερία. Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, επωφελούμαστε από έναν υγιή, μορφωμένο και εξειδικευμένο πληθυσμό, με πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ασφαλή στέγαση. Πιστεύουμε στην κοινωνική υποχρέωση, να συνεισφέρουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για το κοινό καλό. Όμως τα έσοδα από τη φορολογία δεν μπορούν να κατανέμονται άνισα προς όφελος ενός μικρού μέρους του πληθυσμού. Τα έσοδα από τη φορολογία πρέπει να αποδίδουν προς όφελος των πολλών.

Καθίσταται όλο και πιο επείγον, να αναπτυχθούν και να τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένες προτάσεις στρατηγικής για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, έχοντας πλέον υπόψη τις μεταβαλλόμενες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες και την επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Ο βασικός σκοπός των συνταξιοδοτικών ταμείων  είναι να εξασφαλίζουν επαρκείς συντάξεις και να επιτρέπουν στα ηλικιωμένα άτομα να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και οικονομική ανεξαρτησία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τι θα κάνουμε:

 • Αντιμετώπιση της κοινωνικής μάστιγας της φοροδιαφυγής και κλείσιμο με νομοθετική ρύθμιση των φορολογικών κενών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη μεταρρύθμιση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της φορολογικής υπηρεσίας, καθώς και στοχευμένης αύξησης της στελέχωσης της, ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι έλεγχοι για εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων, καθώς και θέσπισης κανόνων που να καθιστούν την τιμωρία της φοροδιαφυγής πιο αποτελεσματική και αποτρεπτική. Θα απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου που καθορίζει τις σωστές, νομότυπες και διαφανείς διαδικασίες για διορισμό του Έφορου Φορολογίας και των Βοηθών του, που η κυβέρνηση εδώ και χρόνια αρνείται να ακολουθήσει.
 • Εισήγηση για διεύρυνση του ρόλου της ΜΟΚΑΣ μέσα από την απλοποίηση των νομικών διαδικασιών έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση στη διεξαγωγή έρευνας και δίωξης για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής, καθώς και αύξηση στις ποινές που μπορούν να επιβληθούν.
 • Τονίζουμε ότι θα αντικρούσουμε την οποιαδήποτε πολιτική που θα αναγκάζει τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των €50000 ετησίως, να αυξήσουν τις φορολογικές τους εισφορές. Ήδη επιβαρύνονται αρκετά. Επίσης, θα σταθούμε εναντίον οποιωνδήποτε νομοσχεδίων που ζητούν την περαιτέρω αύξηση των προσωπικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης πέραν των υφισταμένων.
 • Απαίτηση για αλλαγή στο ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διασφαλίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να δαπανήσει τις εισφορές για άλλους σκοπούς, πέραν της κοινωνικής πρόνοιας. Απαιτούμε την πλήρη ανεξαρτησία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να υπάρχει διαφάνεια και σωστός έλεγχος στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου. Εισηγούμαστε τη χρήση παρόμοιου μοντέλου με το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων.
 • Προώθηση τροποποίησης της νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι κανένας συνταξιούχος στην Κύπρο δεν θα λαμβάνει σύνταξη χαμηλότερη από το μηνιαίο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως καθορίζεται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας και αγγίζει τα €733 τον μήνα.
 • Εισήγηση θέσπισης νομοθεσίας που να επιβάλει την άμεση καταβολή επιδόματος ασθενείας, μητρότητας, πατρότητας και διακοπών, καθώς και ανεργιακού επιδόματος, καθώς είναι αδικαιολόγητο η πληρωμή να πραγματοποιείται με παρέλευση 6 ή περισσοτέρων μηνών από την υποβολή μιας αίτησης. Προτείνουμε όπως γίνεται καταβολή του ελάχιστου ποσού εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης, και αναδρομική διευθέτηση μετά την εξέταση της αίτησης.

Το Κοινοβούλιο πρέπει να εστιάσει αυστηρά στον έλεγχο των εισροών των εσόδων στο Κράτος, καθώς και στον τρόπο που τα δαπανούμε. Η κατευθυντήρια αρχή του Κινήματος ήταν και θα είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις κρατικές δαπάνες και τα έσοδα. Μέλημα μας η ουσιαστική απορρόφηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τα Ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά προγράμματα.

Τι θα κάνουμε:

 • Υποστήριξη για τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου για την ενημέρωση και προώθηση επιχορηγουμένων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία του Κράτους και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας οι πόροι που ανακτήθηκαν μέσα από αυτά τα προγράμματα ήταν αρκετά χαμηλοί την προηγούμενη δεκαετία συγκριτικά με άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης.
 • Υποστηρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, και ως εκ τούτου εισηγούμαστε τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που αφορά τους οικονομικούς πόρους της Υπηρεσίας με στόχο την πλήρη αυτονομία, αφού μέχρι σήμερα ο Προϋπολογισμός της εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών (που είναι ελεγχόμενο σώμα) και το Υπουργικό Συμβούλιο.
 • Εισηγούμαστε τη δημιουργία κρατικού φορέα στήριξης προγραμμάτων άντλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σκοπός του Φορέα θα είναι η αναζήτηση και προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στις ντόπιες επιχειρήσεις, και στήριξη των αιτήσεων για την εξασφάλιση των κονδυλίων μέσω τεχνικής και διαδικαστικής υποστήριξης. Επίσης, ο Φορέας θα μπορεί να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα διαδικτυακά και με φυσική παρουσία για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Μια δεκαετία μετά την καταστροφική διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα πολλών μικρών αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας του να διανέμει ρευστότητα στην αγορά μέσα από δανεισμό. Κρίνεται αναγκαίο λόγω αυτής της αδυναμίας του τραπεζικού μας συστήματος, η αναγέννηση ενός νέου συνεργατικού κινήματος.

Τι θα κάνουμε:

 • Νομοθέτηση ώστε οι τράπεζες να είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν ορθές τραπεζικές πρακτικές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την βιωσιμότητα τους.
 • Όσο αφορά την συμπεριφορά τους απέναντι στην κοινωνία, θα προωθήσουμε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή από κακές τραπεζικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αφορούν τις καταχρηστικές ρήτρες και τα τοκογλυφικά επιτόκια. Θα ζητήσουμε άμεσα τον καθορισμό των νόμιμων υπολοίπων σε όλους τους λογαριασμούς, περιλαμβάνοντας μόνο τους νόμιμους τόκους στην βάση του επιτοκίου που καθορίζει η ΕΚΤ.
 • Απαιτούμε τη δίκαιη και ίση αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις τράπεζες μέσα από την επανατοποθέτηση του νόμου των εκποιήσεων στην ορθή του βάση και στο σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των δανειοληπτών. Ως εκ τούτου, απαιτούμε την πλήρη αναστολή των εκποιήσεων όσο διαρκούν τα ένδικα μέσα καθώς τα υποθηκευμένα ακίνητα και η προστασία τους, αποτελούν τη βάση των εν λόγω δικαστικών διαδικασιών. Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα του δανειολήπτη να έχει προτεραιότητα κατά την διάρκεια της διαδικασίας πώλησης του δανείου του στην τιμή προσφοράς του τρίτου.
 • Θα ζητήσουμε ενίσχυση της νομοθεσίας αναφορικά με τα κριτήρια καταλληλόλητας που αφορούν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων ούτως ώστε να είναι πιο ευδιάκριτος ο ρόλος τους και οι ευθύνες τους έναντι του νόμου.
 • Θα προωθήσουμε νόμους για τη δημιουργία νέων φορολογικών υποχρεώσεων για τραπεζικά ιδρύματα που έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις στο παρελθόν και που στη συνέχεια έχουν πραγματοποιήσει κέρδη με τη βοήθεια των χρημάτων των φορολογουμένων.
 • Θα προωθήσουμε νομοθεσία για συμμετοχή του Κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζικών ιδρυμάτων και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων υπέρ των φορολογουμένων, σε περιπτώσεις όπου το Κράτος προβαίνει σε οικονομική στήριξη των ιδρυμάτων.

Είναι ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι, οι επιχειρήσεις που εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αμείβουν τους εργαζομένους τους τακτικά σύμφωνα με το νόμο, και λειτουργούν με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες, θα ανταμείβονται με διάφορα κίνητρα ώστε να παραμείνουν παράδειγμα προς μίμηση.

Τι θα κάνουμε:

 • Προώθηση φορολογικών κινήτρων για εταιρείες που γίνονται περιβαλλοντικά υπεύθυνες και υιοθετούν πράσινες πρακτικές, βάση σωστών κριτηρίων και ελέγχων.
 • Προώθηση πολιτικών και μέτρων έτσι ώστε να καταστεί πιο διαφανής και εύκολη η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για νέους επιχειρηματίες.
 • Θα προστατεύσουμε τις μικρές επιχειρήσεις εισάγοντας ένα σύστημα κλιμακωτού φόρου εταιρειών που λαμβάνει υπόψη το επίπεδο κέρδους κάθε εταιρείας – έτσι ώστε οι επιχειρήσεις με χαμηλά κέρδη να μην πληρώνουν το ίδιο ποσοστό με τις επιχειρήσεις με υψηλά κέρδη στον επιχειρηματικό κόσμο. Ένα νέο σύστημα φορολόγησης όπως εφαρμόζεται στα φυσικά πρόσωπα.
 • Ως επιπλέον κίνητρα θα εισηγηθούμε να δοθούν φορο-ελαφρύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων όπως του αριθμού εργαζομένων, κύκλου εργασιών κτλ.
 • Θα θεσπίσουμε νομοθεσία για την κατάργηση της άδικης και οριζόντιας εταιρικής εισφοράς 350 ευρώ ανά έτος, για όλες τις εταιρείες στην Κύπρο.
 • Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για αύξηση του μισθού των υπαλλήλων και μείωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. (π.χ. Μέρισμα- Φόρος άμυνας)

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο του κράτους δικαίου. Επιτρέπει στα άτομα να προστατεύονται από παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, να θεραπεύουν πολιτικά λάθη, να υπάρχει υποχρέωση λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε ποινικές διαδικασίες. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι και να αισθάνονται ίσοι ενώπιον του νόμου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα να διασφαλίζονται ισότιμα για όλους, χωρίς διακρίσεις στη βάση του φύλου, της εθνικότητας, της θρησκείας, του γενετήσιου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ
2. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
3. ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
4. ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ
5. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
6. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (WHISTLEBLOWERS)
7. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
8. ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
9. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιορίζεται χρονικά αλλά η εφαρμογή της είναι επιτακτική ανάγκη σε ένα Κράτος που θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» για όλους τους πολίτες, περιλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία. Η κυπριακή πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες, θα διασφαλίζει ότι τα εκλογικά κέντρα είναι κατάλληλα και προσβάσιμα για όλους και επίσης να εξασφαλίζει και να εγγυάται ότι όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις εκλογές είναι διαθέσιμες σε όλες τις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας ώστε να μπορούν να γίνονται κατανοητές.

Ιδιαίτερα το τελευταίο δεν είναι, δυστυχώς, πάντα εφικτό και αυτό μπορούμε όλοι μας, εύκολα, να το διαπιστώσουμε, από την παντελή απουσία των προγραμμάτων των κομμάτων σε γραφή Braille για τους τυφλούς ή την απουσία, τις περισσότερες φορές, των πολιτικών συζητήσεων/ομιλιών, διερμηνέων στη νοηματική γλώσσα, είτε μιλάμε για εκδηλώσεις των κομμάτων είτε για το οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται στα ΜΜΕ, όπως προστίθεται.

Επίσης δεν συμφωνούμε στο να περιορίζεται το δικαίωμα οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού να διεκδικεί ίση μεταχείριση στη Β’ κατανομή της εκλογικής διαδικασίας, εφόσον εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων να λαμβάνουν μέρος και στη Β’ κατανομή των ψήφων, αφού βάσει του νόμου δικαιούνται να συμμετέχουν στην Α’ κατανομή, και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

Η προσπάθεια αποκλεισμού πολιτών ή ομάδων πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες, δυστυχώς υποσκάπτει την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, δημιουργεί ψηφοφόρους διαφορετικής βαρύτητας, ευτελίζει την εκλογική διαδικασία και ωθεί τους πολίτες στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής. Ως Κίνημα πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τη συνεχή της διεύρυνση.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα προωθήσουμε την πρόταση νόμου για εισαγωγή των συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων στην Β κατανομή, ως έχει ήδη κατατεθεί για δεύτερη φορά στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
 • Τροποποίηση του εκλογικού νόμου για την ψηφοφορία των μελών της Βουλής με την εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας ανά επαρχία σε κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομματικών ή και άλλων υποψηφίων.
 • Θα ζητήσουμε επαναφορά του εκλογικού μέτρου στο 1.8%.
 • Απαιτούμε την αυτόματη εγγραφή όλων των Κυπρίων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους με την συμπλήρωση του 18 έτους, αποφεύγοντας τις ανούσιες υφιστάμενες χρονοβόρες διαδικασίες.

Η εργασία αποτελεί αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για κάθε πολίτη που θα πρέπει να προστατεύεται από το ίδιο το Κράτος. Μια δίκαιη κοινωνία που έχει ως κύριο μέλημα της την ευημερία των πολιτών της, παρέχει επαρκή μισθό διαβίωσης και ασφαλείς συνθήκες εργασίας στον κάθε εργαζόμενο αφού ο κάθε εργαζόμενος έχει βασικό δικαίωμα στην υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας καθώς και ίσης μεταχείρισης.

Τι θα κάνουμε:

 • Ενίσχυση της νομοθεσίας για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι εργάζονται σε συνθήκες ασφαλούς και δίκαιης εργασίας. Οι ποινές για αδήλωτη εργασία και η μη καταβολή μισθών ή εισφορών Κοινωνικών ασφαλίσεων και ΓΕΣΥ θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές προς τους παρανομούντες και αυτούς που εκ της θέσεως τους εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.
 • Ενίσχυση της νομοθεσίας για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν σύμβαση εργασίας που να καλύπτει τη μισθοδοσία και την καταβολή όλων των προβλεπόμενων εισφορών προς το ΤΚΑ και ΓΕΣΥ.
 • Σε αντίθεση με την παρούσα επιδοματική πολιτική του κράτους όπου βασίζεται αποκλειστικά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εισηγούμαστε την προώθηση μια αναθεωρημένης επιδοματικής πολιτικής με διαχωρισμό στην βάση της αναπηρίας, ασθένειας, ατυχήματος καθώς και της οικογενειακής και εισοδηματικής κατάστασης.
 • Θέσπιση νομοθεσίας, μέτρων και πολιτικών που διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον κόσμο της εργασίας, διότι η ανεργία είναι η σκληρότερη μορφή́ κοινωνικής αναπηρίας. Για τις πλέον ευάλωτες ομάδες των ατόμων με αναπηρία, θα προωθήσουμε ειδικά́ μέτρα και πολιτικές, όπως υποστηριζόμενη απασχόληση, προστατευμένη απασχόληση, καθώς και ειδικά́ οικονομικά́, φορολογικά́, ασφαλιστικά́ κίνητρα. Θα αγωνιστούμε για την εκπόνηση και εφαρμογή́ από́ την Πολιτεία μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Επαγγελματική́ Κατάρτιση και Απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία.
 • Θα ζητήσουμε τον διαχωρισμό του επιδόματος αναπηρίας από το ΕΕΕ και αναθεώρηση του τρόπου που αποφασίζεται η παροχή του. Η αναπηρία ενός ατόμου δεν μπορεί́ να διακρίνεται σε ήπια, μέτρια, σοβαρή́ ή ολική́ για σκοπούς παραχώρησης ή όχι κοινωνικών παροχών από́ το κράτος όπως γίνεται σήμερα. Εφόσον ένα άτομο είναι ανάπηρο, σημαίνει ότι εμποδίζεται από́ την πλήρη και αποτελεσματική́ συμμετοχή́ του στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλους, και ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από́ τη μορφή́ της αναπηρίας του, έχει τα ίδια δικαιώματα όπως κάθε άλλο πρόσωπο ή/και όπως κάθε άλλο πρόσωπο με αναπηρία. Το ύψος του επιδόματος μπορεί να καθορίζεται με βάση της σοβαρότητας των εμποδίων που συναντά στο περιβάλλον του και όχι βάση μιας κεκλεισμένων των θυρών αξιολόγηση της λειτουργικότητας του.
 • Εισηγούμαστε τον σχεδιασμό πολιτικών ειδικά για παιδιά με αναπηρία με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στην έγκαιρη παρέμβαση και άλλες μορφές εξατομικευμένων και απαραίτητων υπηρεσιών και υποστήριξης, περιλαμβανομένης της στοχευμένης οικονομικής υποστήριξης.
 • Θα προωθήσουμε την εισαγωγή σχεδίων εργοδότησης γονέων παιδιών με αναπηρία με πρωινό ωράριο.
 • Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην τηλεργασία σε περιπτώσεις ασθένειας ή αναπηρίας όταν το άτομο δεν μπορεί να εργαστεί για ευνόητους λόγους.
 • Εισαγωγή νομοθεσίας για διεύρυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων που χορηγεί σήμερα η κυβέρνηση σε υπαλλήλους από το εξωτερικό με μισθό άνω των 100 000 ευρώ για την συμπερίληψη και των Κυπρίων εργαζομένων. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση δίνει φορολογικό διάλειμμα 50% μόνο σε ξένους υπαλλήλους που έρχονται στις εταιρείες της Κύπρου για εργασία με μισθοδοσία άνω των 100 000 ετησίως.
 • Αύξηση της άδειας μητρότητας σε 6 μήνες για να εξασφαλιστεί ότι τα νεογέννητα τέκνα δεν στερούνται τις μητέρες τους τόσο σύντομα, όπως γίνεται σήμερα. Προώθηση σχεδίων μητρότητας, με επέκταση της άδειας μητρότητας μέχρι ένα χρόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας τη θέση εργασίας μέχρι την επιστροφή της γυναίκας στα πλήρη καθήκοντα της, δίνοντας αντισταθμιστικά μέτρα στις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν αυτήν την εταιρική νοοτροπία.
 • Ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων προστασίας των γυναικών που θηλάζουν και εργάζονται, ώστε να περιοριστεί ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και η στέρηση ελευθερίας. Επίσης προστασία αυτών των γυναικών έναντι της αθέμιτης απόλυσης, γιατί κανείς δεν πρέπει να τιμωρείται για την απόκτηση παιδιών.
 • Θέσπιση νομοθεσίας για να διασφαλιστεί ότι στους εργαζόμενους παρέχεται η δυνατότητα γονικής άδειας με απολαβές ή και άνευ απολαβών, για τη φροντίδα χρόνια ασθενών παιδιών, δίνοντας αντισταθμιστικά μέτρα στις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν αυτήν την εταιρική νοοτροπία.
 • Θέσπιση νομοθεσίας για να διασφαλιστεί ότι το επίδομα ασθενείας, η αμοιβή μητρότητας, η αμοιβή πατρότητας και η αμοιβή διακοπών αξιολογούνται βάσει του πραγματικού εισοδήματος κατά την ημερομηνία υποβολής της απαίτησης – όχι βάσει του μισθού των εργαζομένων 2 χρόνια πριν από την υποβολή της αξίωσης – όπως συμβαίνει σήμερα.
 • Θέσπιση νομοθεσίας που να επιβάλει την άμεση καταβολή επιδόματος ασθενείας, μητρότητας, πατρότητας και διακοπών, καθώς και απεργιακού επιδόματος, αφού είναι αδικαιολόγητο η πληρωμή να πραγματοποιείται 6 μήνες ή περισσότερο από την υποβολή της αίτησης τους. Προτείνουμε όπως γίνεται καταβολή του ελάχιστου ποσού εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης, και αναδρομική αύξηση ή μείωση μετά την εξέταση της αίτησης.
 • Θα τροποποιήσουμε τον νόμο ώστε όλα τα επιδόματα σε περίπτωση που εργαζόμενος αιτηθεί για οποιονδήποτε λόγο, ο υπολογισμός του επιδόματος να βασίζεται στον τελευταίο του μισθό.

Η διαφθορά και η διαπλοκή μαστίζουν για αρκετά χρόνια την κοινωνία μας και διασύρουν την Κύπρο διεθνώς. Η ίδια η ύπαρξη τους υπονομεύει τον ίδιο τον θεσμό της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, καθώς συνδράμουν στη νοσηρή λειτουργία του Κράτους και απώλειες στα δημόσια οικονομικά. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, καθώς και οι λειτουργοί στην κρατική μηχανή πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και με εφαρμογή αποτρεπτικών τιμωριών έτσι ώστε να επιτευχθεί η κάθαρση στην κοινωνία μας.

Τι θα κάνουμε:

 • Εισήγηση συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν την σύσταση και τις ευθύνες της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς.
 • Προώθηση νομοθεσίας και κανόνων που να αναγκάζουν οργανωμένα σύνολα που ασκούν πίεση (Lobbying) να εκθέτουν τα συμφέροντά τους σε δημόσιο μητρώο και καταγραφή των συναντήσεων τους με πολιτικά πρόσωπα.
 • Προώθηση νομοθεσίας για την αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων που θα διατηρούνται σε μητρώο στην Βουλή και θα αφορούν τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς, Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων, Δημάρχους, κοινοτάρχες και συμβούλους τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Εισηγήσεις για θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων και ανεξάρτητων διαδικασιών ελέγχου όλων των μορφών εισοδημάτων και περιουσιών των βουλευτών, περιλαμβανομένου διαφόρων δώρων που λαμβάνουν κατά την εξάσκηση των καθηκόντων τους έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η διαφάνεια.
 • Θεσμοθέτηση πλαισίου ώστε τα μέλη της Βουλής και οι Υπουργοί να υποχρεούνται σε γνωστοποίηση οποιασδήποτε σύγκρουσης συμφερόντων.
 • Ενίσχυση της νομοθεσίας με μέτρα και αποτρεπτικές τιμωρίες σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα εναντίον της διαφθοράς και της δωροδοκίας μέσα από την επιμόρφωση του προσωπικού τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα σε τακτική βάση, για αναγνώριση και αναχαίτιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
 • Αποκλεισμός φυσικών ή/και νομικών προσώπων που είναι υπόδικα ή που σχετίζονται με φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπόδικα ή καταδικάστηκαν για κατηγορίες διαφθοράς, διαπλοκής ή δωροδοκίας από το να εργάζονται στο δημόσιο ή σε οποιανδήποτε θέση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ή να κατέχουν κρατικό αξίωμα, ή να συμβάλλονται με τη Κυπριακή Δημοκρατία σε έργα του Δημοσίου.
 • Προώθηση νομοθεσιών ώστε να αίρεται η ασυλία των βουλευτών, εκλεγμένων αξιωματούχων, υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας για έρευνες για φερόμενη εγκληματική συμπεριφορά, όπως διερεύνηση για ποινικά αδικήματα και αδικήματα διαφθοράς, χρηματισμού και διαπλοκής.
 • Προώθηση της εφαρμογής του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας για τα μέλη της βουλής, καθώς και λεπτομερείς εισηγήσεις που αφορούν το ίδιο το περιεχόμενο του κώδικα ούτως ώστε να θεωρηθεί αποτελεσματικό στην εφαρμογή του σύμφωνα με τις εισηγήσεις της GRECO.
 • Προώθηση της μεταρρύθμισης που αφορά την Γενική Εισαγγελία με στόχο την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας αλλά και ικανότητας των λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 • Θα εισηγηθούμε την δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας με στόχο την άμεση συλλογή πληροφοριών από τους πολίτες, επώνυμα ή ανώνυμα, ώστε ο καθένας να μπορεί να προβαίνει είτε σε εισηγήσεις είτε σε καταγγελίες που αφορούν διάφορα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής στον δημόσιο τομέα.
 • Η βουλή πρέπει να δημιουργήσει μία ειδική επιτροπή ελέγχου με σκοπό να διασφαλίζει την σωστή εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει αλλά και να μαζεύει πληροφορίες από πολίτες σε περίπτωση αδικιών ένεκα κενών στο νομοθετικό κείμενο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εισηγηθεί άμεσα τροποποιήσεις όπου και όταν ο σκοπός μιας νομοθεσίας δεν επιτυγχάνεται και δεν διασφαλίζεται το καλό συμφέρον του πολίτη.

Η ανισότητα μεταξύ πολιτών καταργεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εγκαθιδρύει τις πατριαρχικές δομές της εξουσίας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις αγνοούσαν τα προβλήματα ανισότητας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες της Κύπρου σήμερα, περιλαμβανομένης της ανισομισθίας, της αορατότητας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της έλλειψης επαρκούς αντιπροσώπευσης σε καίρια πόστα όπως διοικητικά συμβούλια, διευθυντικές θέσεις και στην πολιτική.

Τι θα κάνουμε:

 • Εναρμόνιση της νομοθεσίας της Κύπρου με τις διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία επικυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και θέσπιση επιπλέον νομοθεσιών για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας βάση των τεσσάρων πυλώνων της Σύμβασης.
 • Πρόταση θέσπισης νομοθεσίας που να εξασφαλίζει την ισομισθία στην εργασία με αποτρεπτικές τιμωρίες για εργοδότες που αντιβαίνουν τη νομοθεσία, με βάση το Ισλανδικό μοντέλο.
 • Θα προωθήσουμε μέσα από κίνητρα την τοποθέτηση γυναικών σε καίριες θέσεις ούτως ώστε να πετύχουμε εξισορρόπηση στην αντιπροσώπευση της κοινωνίας και του εργασιακού πληθυσμού.
 • Θα νομοθετήσουμε την υποχρεωτική επιμόρφωση εργοδοτών και εργοδοτουμένων για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξισμού στον χώρο εργασίας μέσα από τα σχέδια της ΑΝΑΔ.

Η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί θεμελιώδη εγγύηση της δίκαιης δίκης μέσα από ένα πλαίσιο αρχών δικαστικής δεοντολογίας. Αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για την προάσπιση του Κράτος Δικαίου και αξιών στις οποίες βασίζεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μαζί με την ποιότητα και αποδοτικότητα, αποτελούν ουσιώδεις παραμέτρους ενός αποτελεσματικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Το σύστημα δικαιοσύνης νοσεί ολοκληρωτικά και χρειάζεται εκσυγχρονισμό στο σύνολο.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές στην οργάνωση των δικαστηρίων όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος.
 • Θα επιδιώξουμε την αλλαγή του τρόπου διορισμού των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βάσει της σημερινής νομοθεσίας, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέχει το συνταγματικό δικαίωμα διορισμού των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Προτείνουμε όπως οι προτεινόμενοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διορισμό δικαστές περνούν από την έγκριση ενός δεύτερου σώματος (Βουλή, Ανώτατο Δικαστήριο), για να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία, η ακεραιότητα και η καταλληλότητα τους.
 • Ζητούμε να διευρυνθεί η εφαρμογή της νομικής Αρωγής ώστε ο πολίτης να μην κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα του στην πρόσβαση στην δικαιοσύνη λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια ανά το παγκόσμιο, τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και παραπτώματα που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Σε μελέτη που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017, εκτιμήθηκε ότι οι απώλειες δυνητικών κερδών που οφείλονται στην έλλειψη προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, μόνο για τις δημόσιες συμβάσεις, κυμαίνονται από 5,8 ως 9,6 δισ. ευρώ ετησίως για την ΕΕ συνολικά. Σε ένα Κράτος Δικαίου, αδιαμφισβήτητος παράγοντας εξασφάλισης της σωστής λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η αποτελεσματική προστασία των μαρτύρων αυτών, όπως τονίζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο σχετικό ψήφισμα του.

Τι θα κάνουμε:

 • Ανάπτυξη μιας ενιαίας στρατηγικής και προώθησης νομοθετικού πλαισίου για το θεσμό του whistleblowing για τη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος από όλες τις μορφές αντιποίνων σε όλους τους τομείς και με ευρύ πεδίο εφαρμογής, την αύξηση της διαφάνειας και κατά συνέπεια την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
 • Απαιτούμε τη δημιουργία πλαισίου για την προστασία των δημοσιογράφων από οικονομικές ή άλλες επιρροές ώστε να παρέχουν απρόσκοπτα στους πολίτες αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση. Η προστασία να συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που καλύπτει όλους τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος («whistleblowers»).

Ο σεβασμός για την εγγενή αξιοπρέπεια, η ατομική αυτονομία, η μη διάκριση, η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία, η προσβασιμότητα καθώς και ο πλήρης σεβασμός για τη διαφορετικότητα και αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες ως μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας, είναι μερικές από τις αρχές που καταγράφονται στην Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Έχοντας ως βάση τις συγκεκριμένες αρχές και όχι μόνο, οι Ανεξάρτητοι θα εργαστούν με σκοπό την διαμόρφωση ενός πλαισίου που να διασφαλίζει ότι οι συνάνθρωποι μας με αναπηρίες θα καταστούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας που ζούμε χωρίς καμία διάκριση. Έχουμε στόχο την προώθηση, διάδοση και εμπέδωση στην κυπριακή κοινωνία και Πολιτεία και στους θεσμούς αυτής, ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι θα κάνουμε:

 • Απαιτούμε άμεση αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ιατροσυμβουλίων. Αυτό αφορά την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών προς καταβολή των οικονομικών παροχών (επιδομάτων) και άλλων υποστηρικτικών παροχών, την λήψη μέτρων για διασφάλιση εξειδικευμένων γνώσεων και ικανοτήτων των ιατρών, και την γνωστοποίηση των  ονομάτων τους κατά την διάρκεια εξετάσεων.
 • Θα προωθήσουμε τον πλήρη εκσυγχρονισμό της διαδικασίας και στον τρόπο πιστοποίησης της αναπηρίας σε χώρους που ευνοούν την πρόσβαση τους και που διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια τους.
 • Προώθηση μέτρων που αφορούν την αναθεώρηση των δικαιούχων επιδομάτων βάσει αντικειμενικών και ισοτίμων κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψιν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Προώθηση μέτρων που κατοχυρώνουν καθολική προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, και πολιτικές που εκπονούνται και εφαρμόζονται από́ την Κυπριακή Πολιτεία σε εθνικό́, περιφερειακό́ και τοπικό́ επίπεδο για προώθηση της προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον, στα μέσα μαζικής μεταφοράς – χερσαία, εναέρια και διαθαλάσσια – στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στο διαδίκτυο κτλ. ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της ισοτιμίας. Για παράδειγμα η χρήση οπτικοακουστικών μέσων σε δημόσιους χώρους, δημόσιες υπηρεσίες και χώρους του πολιτισμού  για άτομα με απώλεια όρασης και ακοής, εφαρμογή υποτιτλισμού και χρήση νοηματικής γλώσσας σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, αναδιαμόρφωση των πεζοδρομίων με τρόπο που να είναι προσβάσιμα σε άτομα με απώλεια όρασης και κινητική αναπηρία  και κατάλληλων χώρων στάθμευσης.
 • Απαίτηση άμεσης εφαρμογής της Συμβάσης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία την οποία το κράτος κύρωσε το 2011, με τροποποίηση όλων των νομοθεσιών με τρόπο που να συνάδουν με την σύμβαση και με την εμπλοκή των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.
 • Θέσπιση νομοθεσίας για έγκαιρη παιδική παρέμβαση και προσφορά υπηρεσιών που να διασφαλίζει ποιοτική αντιμετώπιση στα παιδιά με αναπηρίες.
 • Θέσπιση νομοθεσίας μιας Ενιαίας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να διασφαλίζει σε κάθε παιδί – και στα παιδιά με αναπηρίες – το δικαίωμα σε ίση και ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, με όλες τις εύλογες προσαρμογές που χρειάζονται για να μπορέσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Θα προωθηθεί συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς για την υλοποίηση της νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψιν καλές πρακτικές και την ομαλή μετάβαση από την ειδική στην ενιαία εκπαίδευση.
 • Θέσπιση νομοθεσίας για σχολικούς συνοδούς με τρόπο που να εξυπηρετεί πρωτίστως το καλό συμφέρον του παιδιού στο θέμα των παιδιών ΑμεΑ και διοχέτευσης ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα την αποτελεσματική τόνωση του θεσμού του συνοδού.
 • Θέσπιση και υλοποίηση δημόσιων πολιτικών προώθησης της πλήρους συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στο εκπαιδευτικό́ σύστημα, σε όλες τις βαθμίδες αυτού́, στην επαγγελματική́ ζωή́ και σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 • Θα ζητήσουμε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας και λοιπών κανόνων που αφορούν τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, ούτως ώστε να προστατεύονται και να κατοχυρώνονται τα ΑμεΑ που η αναπηρία τους είναι απόρροια επαγγελματικής ή άλλης ασθένειας και ατυχήματος.
 • Θέσπιση αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας και στην εύκολη πρόσβαση στην δικαιοσύνη με απλουστευμένες διαδικασίες.
 • Εισήγηση μέτρων κατά τα οποία να διασφαλίζεται η αναδιάρθρωση και αλλαγή κουλτούρας των αρμοδίων υπηρεσιών του Κράτους. Για παράδειγμα θα προωθήσουμε μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν ότι οι ίδιες οι πρακτικές των Κρατικών υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, προωθούν αποτελεσματικά την προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης και δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης των ΑμεΑ.

Θα λάβουμε μέτρα και εγγυήσεις για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην Ανεξάρτητη Διαβίωση όπως οι ίδιοι επιλέγουν και επιθυμούν καθώς και υιοθέτηση του θεσμού του προσωπικού βοηθού. Την καταπολέμηση και εξάλειψη της ιδρυματοποίησης και του ιδρυματισμού́ των ατόμων με αναπηρία και τη θέσπιση δομών διαβίωσης στην κοινότητα, για τα άτομα με αναπηρία που την έχουν ανάγκη.

Η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού είναι καθήκον κάθε γονιού για την επιμέλεια του παιδιού του. Η συμβουλή προς το κάθε παιδί να αγαπά, να σέβεται και να εκτιμά το ίδιο και τους δυο γονείς, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής του διαπαιδαγώγησης. Οποιαδήποτε συμπεριφορά με σκοπό την αποξένωση ενός παιδιού από τον ένα γονέα αποτελεί ανάρμοστη και καταδικαστέα ενέργεια. Ως εκ τούτου το Κράτος υποχρεούται να  προστατεύει με οποιονδήποτε τρόπο το κάθε παιδί από τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές, με πρώτιστο στόχο την ορθή ψυχολογική ανάπτυξη και ευημερία του παιδιού.  Επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα η εξαγγελθείσα από το 2016, αναδιάρθρωση του Οικογενειακού Δικαίου. Τα διαζύγια αλλά γενικά οι οικογενειακές διαφορές αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Η απαρχαιωμένη νομοθεσία πλέον νοσεί και δεν εξυπηρετεί το σκοπό της. Δεν χωράει άλλη καθυστέρηση, πρέπει να τροποποιηθούν/προστεθούν οι διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου ούτως ώστε να εκδικάζονται οι υποθέσεις σε εύλογα χρονικά διαστήματα.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε τροποποίηση και απλοποίηση των υφισταμένων χρονοβόρων και πολυδάπανων διαδικασιών παρακοής των διαταγμάτων επικοινωνίας και φύλαξης, με τον ίδιο τρόπο όπως η ισχύουσα διαδικασία παρακοής του διατάγματος διατροφής, με σκοπό την άμεση εφαρμογή των υφιστάμενων ποινών από τα ίδια τα δικαστήρια.
 • Θα προωθήσουμε τροποποίηση του περί σχέσεων γονέων και τεκνών νόμου, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των οικογενειακών υποθέσεων στα δικαστήρια. Για παράδειγμα, ζητούμε η εκδίκαση υποθέσεων για Παρακοή Διατάγματος Επικοινωνίας να γίνεται σε 15 μέρες ως αποτρεπτικό μέσο της εδραίωσης της αποξένωσης.
 • Υποστηρίζουμε την αλλαγή του νομοσχεδίου αναφορικά µε την Διαμεσολάβηση σε Οικογενειακές Υποθέσεις ούτως ώστε η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση να είναι υποχρεωτική και να μπορεί να διαταχτεί από τους Δικαστές όπου χρειάζεται.
 • Θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την γονική αποξένωση που μεταξύ άλλων θα ορίζει παροχή ψυχολογικής βοήθειας για αποκατάσταση της σχέσης του ανήλικου παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα, θα προειδοποιεί τον αποξενωτή γονέα, θα επεκτείνει την επικοινωνία υπέρ των αποξενωμένων γονέων και δυνατόν να επιβάλλει και ποινή φυλάκισης στον αποξενωτή γονέα.
 • Ζητούμε την εισαγωγή ειδικών επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την Γονική Αποξένωση καθώς και τρόπων αντιμετώπισης της, μέσω σεμιναρίων σε λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στις Κρατικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, δάσκαλους και καθηγητές των δημοσίων σχολείων και αστυνομικούς.
 • Τροποποίηση του περί γονέων και τέκνων νόμο, με υποχρεωτική συν επιμέλεια με ίσο χρόνο και εναλλασσόμενη κατοικία, σύμφωνα με σχετικές συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις οποίες και η Κύπρος έχει ψηφίσει. Νοείται ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις κακοποίησης σε όποια μορφή. Τα παιδιά χρειάζονται εξίσου και τους δύο γονείς για να έχουν ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.
 • Απαιτούμε την τροποποίηση του Νόμου περί Διαμεσολάβησης του 2018, ούτως ώστε να καταστεί υποχρεωτική η διαδικασία. Σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα κατατίθεται μαζί με την αίτηση και η έκθεση του διαμεσολαβητή, έτσι ώστε το δικαστήριο να είναι γνώστης του προβλήματος.
 • Διαμεσολάβηση δεν μπορεί να γίνεται από ένα άτομο και δη νομικό μόνο. Πρέπει να υπάρχει ομάδα από ψυχολόγο/παιδοψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και νομικό, μόνο για υποβοήθηση στα διαδικαστικά της αίτησης.
 • Επιτάχυνση χρόνου εκδίκασης όλων των υποθέσεων του Οικογενειακού Δικαίου, ειδικότερα όπου αφορά ή επηρεάζει ανήλικα. Ο χρόνος για τα παιδιά παίζει καθοριστικό ρόλο, διότι κάθε μέρα μεταβάλλεται η ψυχοσύνθεση τους. Υποθέσεις όπως, πάσης φύσεως μονομερή διατάγματα, παρακοές, διατροφές, γονική μέριμνα επιβάλλεται να ολοκληρώνονται από 15 ημέρες έως και έξι μήνες, με την συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών.
 • Άμεση εφαρμογή των διαταγμάτων επικοινωνίας-φύλαξης με αποτρεπτικές ποινές, αυξανόμενες έως και αφαίρεση χρόνου επικοινωνίας, αυξανόμενες χρηματικές ποινές, δέσμευση περιουσίας, αφαίρεση ημερών επικοινωνίας ή και αφαίρεση επιμέλειας σε ακραίες συνεχιζόμενες περιπτώσεις όπου γίνεται παρακοή διαταγμάτων.
 • Υποχρεωτική ψυχική αξιολόγηση γονέων και ανηλίκων, σε συγκρουσιακές περιπτώσεις, για υποβοήθηση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της υπόθεσης στο δικαστήριο, αλλά και εντοπισμό προβλημάτων για την επιβολή έγκαιρης θεραπείας ή ποινής σε περιπτώσεις ψυχολογικής βίας, όπως προνοείται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στο κεφάλαιο Ουσιαστικό Δίκαιο, Άρθρο 33.
 • Θα εισηγηθούμε όπως εκσυγχρονιστεί η υφιστάμενη νομοθεσία περί υιοθεσίας, αφού με τις υπάρχουσες διατάξεις η διαδικασία έγκρισης καθίσταται αναποτελεσματική και χρονοβόρα, όπως επίσης θα ζητήσουμε και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τις ανάδοχες οικογένειες η οποία νομοθετήθηκε το 1982 με αναχρονιστικές για τα σημερινά δεδομένα διατάξεις. Θα ζητήσουμε επίσης όπως τροποποιηθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι απόψεις των ανάδοχων γονέων από τις κρατικές υπηρεσίες για επιμέρους θέματα και ζητήματα.
 • Εισηγούμαστε την οικοδόμηση ειδικών παιδικών στεγών για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι και 5 χρονών όπως προνοεί ο νόμος, αφού επί του παρόντος οι υφιστάμενες δεν καλύπτουν αυτήν την ομάδα ανηλίκων. Όπως επίσης και στέγες που να δέχονται παιδιά άνω των 18 ετών τα οποία επί του παρόντος πρέπει να απομακρυνθούν από τις στέγες φύλαξης τους λόγω ενηλικίωσης τους αφού η υπάρχουσα νομοθεσία δεν τα καλύπτει. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ειδικός φορέας που να υποστηρίζει τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16 έως 44 ετών και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας από ότι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα και ο πόλεμος μαζί.

Πολλοί από μας δεν την αναγνωρίζουν ή δεν την παραδέχονται. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου τα θύματα δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν βιώσει κακοποίηση, γιατί έχουν αποδεχτεί τη βίαιη συμπεριφορά ως δεδομένη και αναμενόμενη. Σκοπός μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της οποιασδήποτε μορφής βίας και κοινωνικού ρατσισμού από όπου και αν προέρχεται.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα πιέσουμε όπως προσληφθούν κατάλληλα καταρτισμένοι εγκληματολόγοι επί μονίμου βάσεως στην αστυνομία, με σκοπό την πιο αποτελεσματική εξιχνίαση σχετικών υποθέσεων βίας και εγκληματικότητας.
 • Θα προωθήσουμε σε κάθε επαρχία, το κτίσιμο επιπλέον καταφυγίων προστασίας θυμάτων βίας και θα εισηγηθούμε αύξηση των φυσικών πόρων στους σχετικούς κρατικούς φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης. Άτομα χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και βοήθειας, λαμβάνοντας υπόψιν την φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, εντούτοις με τις υφιστάμενες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατον η παροχή τέτοιας βοήθειας πριν τους 3 μήνες.
 • Θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν στην κατοχή τους όπλο, να υπόκεινται υποχρεωτικά ανά τακτά διαστήματα σε σχετικούς ελέγχους ούτως ώστε να επαληθεύεται η καταλληλόλητα της ψυχολογικής τους κατάστασης.
 • Θα ζητήσουμε μέσα από νομοθετική ρύθμιση να δημοσιοποιείται η φωτογραφία καταδικασθέντων παιδεραστών.
 • Θα προωθήσουμε νομοθετικά την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν το θέμα της βίας σε ανήλικα παιδιά, ακόμη και δημιουργία νέων ειδικών δικαστηρίων που θα δικάζουν ειδικά αυτά τα θέματα.
 • Θα προωθήσουμε την δημιουργία επιμορφωτικών σεμιναρίων, μέσα από τα προγράμματα της ΑΝΑΔ, προς τους πολίτες ούτως ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους σε σχέση με βασικές αρχές και διατάξεις σχετικών νομοθεσιών περί της βίας.
 • Θα προωθήσουμε την νομοθεσία που αφορά την παρακολούθηση με κακόβουλη πρόθεση (stalking) ούτως ώστε να τιμωρείται όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιών ή ηλεκτρονικού μέσου ή με αδικαιολόγητες επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του.
 • Επίσης, θα ζητήσουμε όπως η πολιτεία προβεί σε ενέργειες ούτως ώστε οι πολίτες να είναι ενήμεροι σχετικά με το τι είναι παράνομο, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν εγκλήματα που τελούνται εις βάρος τους, καθώς και να γνωρίζουν πως στοιχειοθετείται αυτό που τους συμβαίνει και ποια είναι τα νομικά τους δικαιώματα και μέτρα που μπορούν να λάβουν. Επιπρόσθετα, θα προωθήσουμε όπως η αστυνομία τύχει κατάλληλης εκπαίδευσης επί του θέματος, και να υπάρξουν κατάλληλες δομές υποστήριξης των θυμάτων όπως τηλεφωνικές γραμμές, στελεχωμένες με κατάλληλο προσωπικό.
 • Θα πιέσουμε όπως εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε, όταν θύματα κακοποίησης ή βίας, περάσουν σε καταγγελία, και σε περίπτωση που το κράτος, τους παρέχει δημόσιο κατήγορο, τα θύματα να έχουν τα ίδια δικαιώματα ενημέρωσης, επικοινωνίας και συμβουλής, όπως θα είχαν σε περίπτωση που θα προσλάμβαναν οι ίδιοι δικό τους δικηγόρο, αφού με το υφιστάμενο πλαίσιο, δεν έχουν κανένα δικαίωμα επικοινωνίας με τον δημόσιο κατήγορο.

ΥΓΕΙΑ

H Κύπρος έχει αναλάβει μια σημαντική μεταρρύθμιση, μέσα από την εισαγωγή ενός εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στόχος μας είναι η λειτουργία ενός σωστού συστήματος υγείας που να διασφαλίζει την ασφάλεια της υγείας των ασθενών και την αξιοπρεπή φροντίδα και περίθαλψη. Παρουσιάζονται όμως προβλήματα όπως οι μεγάλες λίστες αναμονής σε προσωπικούς και σε ειδικούς ιατρούς, σχεδόν όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν προσφέρουν πρωτοβάθμια Ιατρική Περίθαλψη, βασικά φάρμακα δεν έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, υπάρχει έλλειψη κλινών μετά την Β φάση του ΓΕΣΥ, και σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου των καταχρήσεων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή περιορισμοί για όλους τους ιατρούς, με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω καθυστερήσεις και σύγχυση. Επίσης τo σύστημα δεν αναγνωρίζει ψυχικές ασθένειες.

Η διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού́ Συστήματος Υγειάς είναι και η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση των Υπηρεσιών του για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, και ειδικότερα για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που είναι συχνοί χρήστες των Υπηρεσιών Υγειάς. Η ίδρυση και ανάπτυξη στο πλαίσιο του Δημόσιου Εθνικού́ Συστήματος Υγείας, δομών, υπηρεσιών και Κέντρων Αποκατάστασης εξειδικευμένων για κάθε κατηγορία αναπηρίας, δίνει την ποιοτική́ και ποσοτική́ αναβάθμιση αυτών των Υπηρεσιών, με την επαρκή́ στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό́ και την απόκτηση εξοπλισμού́ σύγχρονης τεχνολογίας, και η διαρκής διεύρυνση των παροχών στον Τομέα της Υγείας.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα σταθούμε εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ένα περιουσιακό στοιχείο που έγινε με τον κόπο του φορολογούμενου πολίτη, και δεν θα δεχτούμε επ’ ουδενί να το εκμεταλλευτεί εις βάρος του δημοσίου ο οποιοσδήποτε ιδιώτης που εξυπηρετείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
 • Θα επιμένουμε και θα πιέσουμε στην συμπερίληψη όλων των φαρμάκων στο ΓΕΣΥ γιατί δεν νοείται Γενικό Σχέδιο Υγείας στο οποίο ο πολίτης, εφόσον βάση Νόμου είναι ασφαλισμένος και του αποκόπτεται ένα ποσοστό από τις μηνιαίες απολαβές του, να πρέπει να πληρώνει επιπλέον για διαδικασίες που εξαιρούνται από το ΓΕΣΥ ή φαρμακευτική αγωγή και αναλώσιμα που δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ.
 • Όσον αφορά τα Ιατροσυμβούλια, θα πιέσουμε ώστε οι διαδικασίες να είναι άμεσες, με τρόπο που να διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα , και να απαρτίζονται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες βάση της αναπηρίας που καλούνται να αξιολογήσουν , επώνυμα και με διαφάνεια. Θα προωθήσουμε διαδικασίες που να συνάδουν στην πράξη με τη φιλοσοφία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, του πιο ολοκληρωμένου και σύγχρονου χάρτη δικαιωμάτων, που δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία να εγκαταλείψει νομοθεσίες και πολιτικές που είναι ανεπαρκείς ή επιβλαβείς ή και με τις οποίες συντηρούνται στερεότυπα και προκαταλήψεις για τα άτομα με αναπηρίες ώστε να διασφαλίσει πλήρως την αξιοπρεπή και ανεξάρτητη τους διαβίωση, ανεξάρτητα από το βαθμό αναπηρίας, το φύλο ή την ηλικία τους. Η αξιολόγηση της αναπηρίας, για τους οποιουσδήποτε σκοπούς θα πρέπει να είναι ενιαία και να έχει ισχύ για οποιοδήποτε σκοπό, με τρόπο που να αποφεύγονται άσκοπες και κατ’ επανάληψη αξιολογήσεις για κάθε αίτημα, απογευγοντας με αυτόν τον τρόπο την άσκοπη ταλαιπωρία των ατόμων αυτών.
 • Θα πιέσουμε προς την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού όσον αφορά την παροχή Οδοντιατρικών Υπηρεσιών σε ασθενείς και αυτές δεν μπορούν να περιορίζονται σε ένα καθαρισμό ανά έτος για τον κάθε ασθενή, από την στιγμή που ο σκοπός και η αποστολή του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην Υγεία ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή κοινωνικής θέσης.
 • Θα πρέπει να αξιολογηθεί και να σχεδιαστεί η ανέγερση νέων Δημόσιων Νοσοκομείων στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και νέου Γυναικολογικού/Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Λευκωσία, αφού παρουσιάζεται έλλειψη κλινών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εντάχθηκαν στην Β’ φάση του ΓΕΣΥ.
 • Θα είναι απαίτηση μας η αποτελεσματική αντιμετώπιση και ο έλεγχος του φαινομένου των καταχρήσεων των υπηρεσιών του ΓΕΣΥ τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους πολίτες μέσα από ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος που θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν το συντομότερο.
 • Θα πρέπει να επαναξιολογηθούν οι υποδομές του ψυχιατρείου Αθαλάσσας και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή νέων κτηρίων.

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ

1. ΠΑΙΔΕΙΑ

Αναντίλεκτα, το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου χρήζει εκσυγχρονισμού. Οι νέοι μας πρέπει να λαμβάνουν όχι απλά στείρες γνώσεις από το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά σωστή παιδεία που να διασφαλίζει την σωστή νοητική και ψυχική καλλιέργεια του καθενός. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται στους πολίτες η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα και με τρόπο που να μην αποκλείει κανένα μαθητή από την διαδικασία της μάθησης.

Η εφαρμογή ενός καθολικού σχεδιασμού εκπαίδευσης με σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η δυνατότητα ενός ευέλικτου αναλυτικού προγράμματος και διαφοροποίησης γραπτών δοκιμίων όπου χρειάζεται, θα επιτρέψει την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο να επιτύχουν το μέγιστο των δικών τους δυνατοτήτων χωρίς ματαίωση και αρνητικά συναισθήματα, σε ένα περιβάλλον που σέβεται την διαφορετικότητά τους.

Είναι σημαντικό να πετύχουμε σαν χώρα ευθυγράμμιση των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την πρόωρη σχολική εγκατάλειψη, αυξάνοντας συνάμα το ποσοστό των απόφοιτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χρειάζεται καθιέρωση της δια βίου μάθησης και διεθνούς κινητικότητας και καθολική βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης, με ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά στην χαμηλότερη κατάταξη στην ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πιστεύουμε ακράδαντα είναι κάτι που πρέπει και μπορεί να αλλάξει άρδην. Βέλτιστες πρακτικές πρέπει να υιοθετηθούν από επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων κρατών-μελών της ΕΕ όπως π.χ. η Φιλανδία.

Α. ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Β. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Η συμμετοχή των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση πρέπει να είναι καθολική. Επιβάλλεται η εξασφάλιση επαρκών ρυθμίσεων οι οποίες θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική παροχή εκπαίδευσης και φροντίδας σε παιδιά από τη γέννηση έως την υποχρεωτική ηλικία φοίτησης στο δημοτικό, με επαρκή χρηματοδότηση, με στόχο την βελτιστοποίηση με τον καθορισμό κατάλληλων προγραμμάτων σπουδών και διακυβέρνησης, καθώς και με συνεχή αξιολόγηση του συστήματος.

Επί του παρόντος, υπάρχει ένα κενό μεταξύ της λήξης της άδειας μητρότητας και της έναρξης της πλήρους φοίτησης ενός παιδιού στο νηπιαγωγείο. Αυτό το κενό δυσκολεύει τους γονείς και ιδίως τις γυναίκες, να επιστρέψουν στην εργασία τους, εκτός εάν έχουν πρόσβαση σε άτυπη υποστήριξη παιδικής μέριμνας από γιαγιάδες και παππούδες, ή αρκετά χρήματα για να πληρώνουν για την βρεφοκομικούς σταθμούς. Η χρήση της δυνατότητας που προσφέρει η τηλεργασία σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να συμβάλει στο μετριασμό των επιπτώσεων του προβλήματος.

Τι θα κάνουμε:

 • Προς υποστήριξη των εργαζομένων γονέων, θα εισηγηθούμε την διάθεση παιδικής φροντίδας για παιδιά ηλικίας έξι (6) μηνών και άνω, με άμεση υποστήριξη από πτυχιούχους νηπιαγωγούς για απόκτηση εμπειρίας όπως συμβαίνει στην Γαλλία.

Μέσα από την σχολική εκπαίδευση επιβάλλεται η ανάπτυξη και προαγωγή μιας αποτελεσματικής παιδείας, λαμβανομένων υπόψη των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και των βέλτιστων πρακτικών προηγμένων εκπαιδευτικών συστημάτων για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, μέσα από την κατάρτιση της διά βίου μάθησης για όλους, την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά την εφαρμογή μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης που βασίζονται στις ικανότητες, καθώς και την προώθηση ευρύ φάσματος μαθησιακών μεθόδων, με την διερεύνηση μεθόδων αξιολόγησης των παιδιών και των εκπαιδευτικών, καθώς και επικύρωσης των βασικών ικανοτήτων των παιδιών.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα προωθήσουμε μέτρα ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία έχουν τους κατάλληλους πόρους για την απρόσκοπτη και παραγωγική λειτουργία τους, αναστρέφοντας τις κυβερνητικές περικοπές.
 • Θα προτείνουμε και θα παλέψουμε για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση επενδύει σε νέα, σύγχρονα, ενεργειακά αναβαθμισμένα σχολικά κτίρια, φιλικά προς την μάθηση και τους μαθητές με κινητικά προβλήματα, νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό στα ήδη υφιστάμενα, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της παιδείας. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Θα πιέσουμε για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών μαθαίνοντας από παραδείγματα, όπως αυτά της Φινλανδίας αλλά και άλλων χωρών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
 • Προώθηση έναρξης του σχολείου στις 8:30 π.μ. και τη συνέχιση των μαθημάτων μέχρι τις 3 μ.μ. εξυπηρετώντας έτσι την πλειοψηφία των γονέων στην Κύπρο οι οποίοι έχουν συναφή ωράρια εργασίας.
 • Θα προωθήσουμε την παροχή απρόσκοπτης υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών διαρκούς επαγγελματικής ανάπτυξης και ευέλικτων, ελκυστικών επιλογών διαρκούς επαγγελματικής ανέλιξης στους εκπαιδευτικούς.
 • Θα προωθήσουμε την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτών, με την εισαγωγή νέων αντικειμενικών συστημάτων που θα εγγυώνται την δίκαιη και σωστή αξιολόγηση.
 • Θα προωθήσουμε την εισαγωγή του λεγόμενου «Συμβολαίου Δέσμευσης» σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΑΝΑΔ, κατά το οποίο οι εκπαιδευτές θα πρέπει να αναπτύσσουν τους λόγους εκμάθησης του μαθήματος και να προκαλούν με αυτόν τον τρόπο την δέσμευση του εκπαιδευομένου.
 • Η ασφάλεια του σχολείου αποτελεί προτεραιότητα και ανησυχία για πολλούς γονείς – το σχολείο πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος. Θα παλέψουμε ώστε να διασφαλιστεί νομοθετικά ότι όλα τα σχολεία στην Κύπρο (δημόσια και ιδιωτικά) είναι ασφαλή, όπως για παράδειγμα με την εισαγωγή του σχολικού φύλακα.
 • Θα προωθήσουμε νέα στρατηγική για τα παιδιά με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που θα έχει ως βάση την πλήρη συμμετοχή τους στην σχολική κοινότητα χωρίς διακρίσεις και με τρόπο που να διασφαλίζει το δικαίωμα τους σε ίση ποιοτική και ενιαία εκπαίδευση, προωθώντας ενιαίες πολιτικές και κανονισμούς εκπαίδευσης που θα τα συμπεριλαμβάνουν σε ίση βάση.
 • Προτάσεις για δημιουργία ειδικών καλλιτεχνικών σχολείων με στόχο την αξιοποίηση και προώθηση ταλέντων στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, με ειδική διδασκαλία μαθημάτων όπως την ιστορία της τέχνης, μουσικής, τον χορό, το σχέδιο, την ζωγραφική, γραφικές τέχνες, αρχιτεκτονική και φωτογραφία.
 • Να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ακούγεται η φωνή τους και να δίνεται η ευκαιρία στους νέους αυτού του τόπου να συμμετέχουν όταν λαμβάνονται αποφάσεις που τους αφορούν. Οι αποφάσεις της παιδοβουλής πρέπει να γίνονται σεβαστές.
 • Στοχεύουμε να προωθήσουμε μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος την πολυγλωσσία και διδασκαλία ξένων και άλλων γλωσσών πέραν των αγγλικών, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η κινητικότητα των σπουδαστών σε χώρες της ΕΕ.
 • Να διασφαλίσουμε την εκμάθηση της Κυπριακής νοηματικής γλώσσας στα σχολεία με τρόπο που να επιτρέπει στους μαθητές με απώλεια ακοής και όσους είναι χρήστες της, να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές και καθηγητές τους.
 • Θα προωθήσουμε την χρηματοοικονομική επιμόρφωση των μαθητών όσον αφορά βασικές οικονομικές έννοιες και σωστή διαχείριση του εισοδήματος του νοικοκυριού μέσα από το μάθημα της οικιακής οικονομίας (housing economics).

Η συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι βασικό στοιχείο ενός αποτελεσματικού συστήματος διά βίου μάθησης, το οποίο παρέχει στους πολίτες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και στην αγορά εργασίας.

Τι θα κάνουμε:

 • Προώθηση της μάθησης στον χώρο εργασίας, σε όλες τις μορφές της, με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα μαθητείας, μέσω της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, των επιμελητηρίων και των παρόχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), καθώς και μέσω της προαγωγής της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
 • Περαιτέρω ανάπτυξη μηχανισμών διασφάλισης της ποιότητας των συστημάτων αρχικής και συνεχούς ΕΕΚ στη βάση των καθορισμένων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
 • Βελτίωση της πρόσβασης στην ΕΕΚ και στα επαγγελματικά προσόντα για όλους μέσω της παροχής της δυνατότητας πιστοποίησης της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης.
 • Θα προωθήσουμε την ενίσχυση του πλαισίου των προγραμμάτων σπουδών ΕΕΚ και παροχή πιο αποτελεσματικών ευκαιριών για την απόκτηση ή την ανάπτυξη των εν λόγω δεξιοτήτων μέσω της αρχικής και συνεχούς ΣΕΕΚ.
 • Καθιέρωση συστηματικών προσεγγίσεων και δυνατοτήτων για την αρχική και τη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών και καθοδηγητών ΕΕΚ τόσο σε σχολικά όσο και εργασιακά περιβάλλοντα.
 • Θα διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα αυτά θα παρέχονται σε προσβάσιμη μορφή για να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση.

Αυτό συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες τυπικής και άτυπης μάθησης, γενικού και επαγγελματικού χαρακτήρα, στις οποίες συμμετέχουν οι ενήλικοι μετά την αρχική εκπαίδευση και κατάρτισή τους.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε αύξηση της προσφοράς ποιοτικής εκπαίδευσης, κυρίως όσον αφορά δεξιότητες γραμματισμού, αριθμητισμού και ψηφιακές δεξιότητες μέσα από προγράμματα της ΑΝΑΔ.
 • Προσφορά πιο ευέλικτων ευκαιριών για εκπαίδευση ενηλίκων και βελτίωση της πρόσβασης σε τέτοιου είδους εκπαίδευση μέσω μαθημάτων στον χώρο εργασίας, χρήσης των ΤΠΕ, και των προγραμμάτων «δεύτερης ευκαιρίας» για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων.
 • Θα απαιτήσουμε την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης ενηλίκων μέσω της παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και της αναβάθμισης της κατάρτισης των εκπαιδευτών τους.
 • Σχεδιασμό προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία των οποίων τους έχει στερηθεί το δικαίωμα της εκπαίδευσης, στοχευμένα για να τους βοηθήσει να μπουν στην αγορά εργασίας.

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός σηματοδότησαν την ελευθερία των Ευρωπαίων και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας από την σκοταδιστική θεοκρατική περίοδο του Μεσαίωνα κατά την οποία καταπιέζονταν οι τέχνες, η λογοτεχνία και οι επιστήμες. Ήταν μια επανάσταση που ξεκίνησε από τους καλλιτέχνες της εποχής. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις τέχνες μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη και πιο όμορφη κοινωνία. Εντούτοις, οι καλλιτέχνες της Κύπρου δεν έχουν καμιά κατοχύρωση στο επάγγελμα τους και αντιμετωπίζονται υποτιμητικά τόσο από το κράτος τόσο και από την κοινωνία.

Α. ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Β. ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
Γ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Επιβάλλεται η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο έκφρασης διαχρονικής πολιτιστικής πολυμορφίας και πηγής βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα εισηγηθούμε την υιοθέτηση και υλοποίηση καινοτόμων, ανθρωποκεντρικών και μακρόπνοων προσεγγίσεων στη διαχείριση και αξιολόγηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω δραστηριοτήτων αλληλοδιαδοχής με άλλα κράτη και προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Θα προωθήσουμε μέσα από νομική ρύθμιση την υποχρέωση του κράτους για υιοθέτηση πρακτικών και καινοτόμων μέτρων βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης των ιστορικών κτιρίων, ανασχεδιασμού και μετασχηματισμού του πολιτιστικού τοπίου και διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς από ακραίες κλιματικές συνθήκες στη βάση κατευθυντήριων γραμμών διασφάλισης αρχών ποιότητας.
 • Διαμόρφωση στρατηγικής ανάπτυξης διεθνών πολιτιστικών δράσεων και εντοπισμός κοινών διαπολιτισμικών ενδιαφερόντων, στόχων και προτεραιοτήτων σε διαφορετικούς τομείς όπως είναι ο πολιτισμός στις εξωτερικές υποθέσεις, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, η αναπτυξιακή συνεργασία και τη επιχειρηματική πολιτική προς παραγωγική αξιοποίηση διεθνών σχέσεων.

Η πρόσβαση στον πολιτισμό και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή προωθούν την ατομική χειραφέτηση, τη δημοκρατική συνείδηση και την κοινωνική συνοχή μέσω ανταλλαγών με άλλους λαούς και της συμμετοχής στα κοινά.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα εισηγηθούμε την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών για τη διαμόρφωση και διατήρηση ποιοτικής αρχιτεκτονικής μέσω της ισορροπίας ανάμεσα στις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές πτυχές με γνώμονα την κοινωνική ευημερία με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη των συνοικιών.
 • Θα προωθήσουμε την προσαρμογή με το ψηφιακό περιβάλλον μέσω αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών ως μέσο ανάπτυξης διαδραστικών εργαλείων μεταξύ πολιτιστικών οργανισμών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
 • Θα απαιτήσουμε την αξιοποίηση του ψηφιακού πολιτισμού και της ψηφιακής εκπαίδευσης ως μέσο προώθησης της ανάπτυξης δημιουργικών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης των νέων.
 • Προώθηση της ευρείας συμμετοχής των πολιτών στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέσου προαγωγής της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, διεύρυνσης του πνεύματος, της περιέργειας και της κριτικής σκέψης, με απώτερο στόχο την ανάδειξη κοινωνικών αξιών και ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

Προώθηση της ισότητας των φύλων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα σε πολιτικό, διοικητικό και πρακτικό επίπεδο με έμφαση στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την πρόσβαση σε πόρους, την εκπροσώπηση σε θέσεις λήψης αποφάσεων και την αμοιβή.

Η καλλιτεχνική ελευθερία είναι στενά συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των επαγγελματιών του τομέα του πολιτισμού και των πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα προωθήσουμε με νομοθεσία την κατάρτιση καταλόγου επαγγελμάτων εικαστικών καλλιτεχνών, που δεν έχουν έσοδα από άλλους τομείς (καθηγητές τέχνης, δάσκαλοι σε φροντιστήρια, ιδιωτικές σχολές κλπ.) και έχουν συχνή παρουσία στα εικαστικά γίγνεσθαι του τόπου.
 • Θα απαιτήσουμε να ζητηθεί από τους καλλιτέχνες αυτούς να υποβάλουν έργα για την Κρατική Πινακοθήκη ώστε η αγορά αυτών, να βοηθήσει αυτούς τους καλλιτέχνες να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την δημιουργία τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ενώ ταυτόχρονα να εμπλουτιστεί και η Κρατική Πινακοθήκη.
 • Βελτίωση του καθεστώτος και των όρων εργασίας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού και της δημιουργίας καθώς επίσης διασφάλιση ευνοϊκού και ασφαλούς περιβάλλοντος απασχόλησης.
 • Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει η στροφή στα ψηφιακά μέσα και ειδικότερα η εμφάνιση της διαδικτυακής διανομής μουσικής, μέσω παραγωγικής αξιοποίησης των νέων απαιτήσεων δημιουργίας, παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και αποκόμισης εσόδων από τη μουσική.
 • Προώθηση της καινοτομίας, της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω διασφάλισης χρηματοδότησης σε θέματα πολιτισμού.

3. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα οφέλη του αθλητισμού για την σωματική και ψυχική μας υγεία είναι πασίγνωστα. Ο Ολυμπισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας από την αρχαιότητα και θα έπρεπε να καλλιεργείται σαν ιδεώδες από νεαρή ηλικία. Θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου καλλιεργείται ο Ολυμπισμός στα σχολεία σαν ιδεώδες με πρακτικά και θεωρητικά μέσα και που δίνει ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε όλους τους νέους, σε σύγκριση με άλλους κλάδους εκπαίδευσης και εργοδότησης.

Οραματιζόμαστε ένα κράτος που στο σχολικό πρόγραμμα η Άθληση να έχει την ίδια βαρύτητα που έχουν τα Μαθηματικά τα νέα Ελληνικά καθώς και τα υπόλοιπα αναγκαία μαθήματα του σχολικού προγράμματος.

Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ
Γ. ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ
Δ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ε. ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤ. ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ

Ο αθλητισμός δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να χτίσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων και να κατανοήσουν την έννοια του θεμιτού παιχνιδιού (fair play). Με δεδομένο ότι είμαστε από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό στην παιδική παχυσαρκία αυτό δείχνει και το πρόβλημα που επικρατεί στην εκγύμναση αλλά και στην διατροφή.

Τι θα κάνουμε:

 • Ζητούμε να έχουμε ένα σύστημα που προωθεί την εθελοντική εργασία γυμναστών σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες για εκμάθηση και προπόνηση του αθλήματος ειδικότητας τους μέσα στο σχολικό πρόγραμμα και που να δίδονται κίνητρα για εμπλοκή και αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να προσελκύσουν επενδύσεις σε νέες αθλητικές υποδομές.
 • Προώθηση μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων φυσικής αγωγής και εκσυγχρονισμό της κατάρτισης των εκπαιδευτικών της Φυσικής Αγωγής μέσω ενίσχυσης των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους. Επίσης θα προωθήσουμε να γίνει πρόσληψη επαγγελματιών γυμναστών στο δημοτικό, αύξηση των ωρών γυμναστικής στο γυμνάσιο, και χτίσιμο μηχανισμών με σκοπό την καλύτερη συνεργασία με το πρόγραμμα του ΚΟΑ Α.Γ.Ο..
 • Θα ζητήσουμε, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, αλλαγή στο καθεστώς των κιλικίων με σκοπό την παροχή ποιοτικής διατροφής στα παιδιά.
 • Θα προωθήσουμε μέσα από εκσυγχρονισμό των αθλητικών λυκείων, την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε νέους αθλητές υψηλού επιπέδου παράλληλα με την αθλητική τους κατάρτιση, προς υποβοήθηση της ταυτόχρονης εξέλιξης σπουδών και αθλητικής δραστηριοποίησης.
 • Θα απαιτήσουμε να εξευρεθούν τρόποι για διευκόλυνση και ενίσχυση της ένταξης των μαθητών με αναπηρία στη γενική φυσική αγωγή και προώθηση προγραμμάτων για συμμετοχή τους σε παραολυμπιακούς αγώνες. Η εκπόνηση και εφαρμογή́ για τα άτομα με αναπηρία προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, ψυχαγωγίας, ελεύθερου χρόνου, πολιτισμού́ και μαζικού́ αθλητισμού́.
 • Ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών σε ευρωπαϊκά αθλητικά προγράμματα ανταλλαγής διεθνών εμπειριών, υποστήριξη ερευνητικών δράσεων και μέτρων γύρω από τον αθλητισμό και την υγεία.

Πέραν του σημαντικότατου οφέλους ανάπτυξης, εδραίωσης και διατήρησης της ψυχοσωματικής υγείας των συμμετεχόντων, ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά πολύτιμα μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης.

Τι θα κάνουμε:

 • Δημιουργία ισότιμων συνθηκών οι οποίες να ευνοούν την συμμετοχή στον αθλητισμό προς αλληλεπίδραση και κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων και μη προνομιούχων ομάδων όπως π.χ. οι μετανάστες και άτομα που διατρέχουν κίνδυνο δυσμενούς διάκρισης.
 • Παροχή πλήρους προσβασιμότητας και τροποποίηση συνθηκών συμμετοχής προς διασφάλιση της δυνατότητας σε άτομα με αναπηρία να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους μέσα από τον αθλητισμό και να καταρρίψουν τα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα.
 • Θεσμοθέτηση περιορισμού υποεκπροσώπησης μεταναστών, ατόμων με αναπηρία και μειονοτήτων σε αθλητικές δομές και συμπράξεις, σε εθελοντικές δράσεις και προωθητικές δράσεις της άσκησης και της φυσικής αγωγής.

Δημιουργία κατάλληλων συνθήκων που να επιτρέπουν στους νέους να εκπληρώσουν τις αθλητικές τους δυνατότητές στις αγροτικές περιοχές.

Η ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες και η εξάλειψη των διακρίσεων μέσω του αθλητισμού αποτελούν βασικές αρχές σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας.

Τι θα κάνουμε:

 • Προώθηση ρόλων προτύπων ανάμεσα στα φύλα μέσω ατόμων τα οποία θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές προς ενεργή αθλητική συμμετοχή.
 • Ενθάρρυνση της ισότητας των φύλων στην συμμετοχή και στην πρόσβαση σε όλα τα αθλητικά επίπεδα και δομές, συμπεριλαμβανομένης και της προπονητικής σε υψηλό επίπεδο.

Οι πολιτικές οι οποίες αποκομίζουν τα βέλτιστα οικονομικά οφέλη από τον αθλητικό τομέα προς όφελος της κοινωνίας μέσω κοινωνικών αναπτύξεων, ιδίως σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, μπορούν να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Έχουμε ως σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες να διασφαλίζουν την σωστή διακυβέρνηση για τη διατήρηση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης για όλους τους αθλητές και τους αθλητικούς οργανισμούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση πολιτικών και εναρμόνιση με ευρωπαϊκές δράσεις αντιμετώπισης πάγιων ζητημάτων όπως το ντόπινγκ και η χειραγώγηση αγώνων, και η ρύθμιση μεταγραφών των ομάδων κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και ελεύθερη διακίνηση βάσει των αρχών της ΕΕ.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε την πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών όλων ανεξαιρέτως των ομοσπονδιών από ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης που θα αποτελείται και από άτομα εμπειρογνώμονες του εξωτερικού σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.
 • Την υποστήριξη της νομοθεσίας στους τομείς της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, του ελέγχου των συγκεντρώσεων και των κρατικών ενισχύσεων βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
 • Τον καθορισμό των καλύτερων επιλογών για δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση του αθλητισμού σε επίπεδο βάσης.
 • Την ευαισθητοποίηση για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των αθλητικών μέσων της διαφύλαξης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Θα απαιτήσουμε εκσυγχρονισμό στα πρότυπα διακυβέρνησης στον αθλητικό τομέα για προώθηση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
 • Προώθηση μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων και προώθηση της δίκαιης ρύθμισης του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα, με αυστηρότερη τιμωρία όσων συντηρούν αυτές τις νοοτροπίες.
 • Προώθηση εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό και διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους αθλητές.
 • Θα ζητήσουμε ρύθμιση μέσα από κανονισμούς που αφορούν τις μεταγραφές αθλητών οι οποίοι να διαφυλάττουν την ατομική ακεραιότητα και αποτρέπουν την εκμετάλλευση.
 • Ενίσχυση της δυνατότητας καθολικής παρακολούθησης αγώνων και αθλητικών δρωμένων από θεατές μέσω ενίσχυσης της ποιότητας του θεάματος και εξάλειψης των κινδύνων κατά της σωματικής ακεραιότητας των παρευρισκόμενων.

Θα προωθήσουμε πολιτικές και κίνητρα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο, μέσω ενός νομοθετικού πλαισίου ελκυστικού προς επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ο σωματειακός αθλητισμός είναι η ραχοκοκαλιά του κυπριακού αθλητισμού.  Τα σωματεία έχουν χάσει την παλιά τους μορφή βασιζόμενη στον εθελοντισμό όντας καθαρά μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Πλέον πολλά σωματεία λειτουργούν με επαγγελματικό πλάνο και οργάνωση. Αυτό δεν είναι κακό, κακό είναι ο μη εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου ώστε να κρατήσουν και την παλιά τους μορφή (προσφορά στην κοινωνία) αλλά και την σύγχρονη (επαγγελματικός ερασιτεχνικός αθλητισμός).

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε το Κράτος να σταματήσει να δίνει πακτωλό χρημάτων μέσω του στοιχήματος σε LTD ομάδες και να αρχίσει να διοχετεύει αυτούς τους πόρους σε εγκαταστάσεις και σωματεία που δουλεύουν με παιδιά.

Θα προωθήσουμε μηχανισμούς που να στοχεύουν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων και σωματείων, με σκοπό την επένδυση σε σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Έχουμε γίνει μάρτυρες διαπλοκής και διαφθοράς κυρίως στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και επιβάλλεται επιτέλους να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις και βαθιές τομές, με σκοπό την εξυγίανση του αθλήματος. Παρόλο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνεις δεν τιμωρήθηκε για τους δεκάδες κόκκινους φακέλους που έχουν σταλεί στην Κύπρο από τους αρμόδιους οργανισμούς.

Η κάρτα φιλάθλου δημιουργήθηκε λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να πατάξει την βία στον αθλητισμό καθώς δεν μπόρεσαν να επιβάλουν την νομοθεσία που ήδη υπήρχε, με την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας απλά κατάφεραν να ερημώσουν τα γήπεδα αφού δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά μόνο σε ελάχιστους αθλητικούς χώρους της Κύπρου.

Τα αθλητικά σωματεία της Κύπρου στην τεράστια τους πλειοψηφία είναι πολιτικοποιημένα συνεπώς αν δηλώσεις την ομάδα που υποστηρίζεις φανερώνεις κατά κανόνα και ποια πολιτική σκέψη συμμερίζεσαι. Ο καθένας έχει την ελευθερία να εκφράζει την πολιτική του πεποίθηση δημόσια, έχουμε όμως και την ελευθερία να την κρατήσουμε μυστική. Αυτό δεν ισχύει για τους φιλάθλους που θέλουν να παρακολουθήσουν την ομάδα τους αφού μπορεί να μην δηλώνουν την ομάδα που υποστηρίζουν στην υποβολή αίτησης της κάρτας φιλάθλου, φαίνεται όμως σε ποιο γήπεδο πάνε και ποια ομάδα παρακολουθούν.

Με την ψευδαίσθηση ότι μόνο οι σύνδεσμοι φιλάθλων είχαν ευθύνη για την βία που υπάρχει στον αθλητισμό δημιούργησαν μια νομοθεσία καταστολής που στοχοποιεί όπως πάντα τη μάζα. Αντιθέτως, η ενσωμάτωση αυτών των συνόλων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό διάλογο και θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο πιο ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία στο θέμα αυτό.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα προωθήσουμε εισηγήσεις για πλήρη επίλυση του κοινωνικού προβλήματος της κάρτας φιλάθλου είτε με αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ούτως ώστε να σέβεται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη, είτε με πλήρη αναστολή του μέτρου αυτού.
 • Θα απαιτήσουμε θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την αποτροπή βίας παρακινουμένη από ηθικούς αυτουργούς, καθώς και ελέγχου των σωματείων και οργανωμένων συνδέσμων ως προς την νόμιμη και διαφανή λειτουργία τους.

Θα απαιτήσουμε την άμεση, ανεξάρτητη και ουσιαστική έρευνα για όλους τους κόκκινους φακέλους, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών, με στόχο την διαφάνεια και πλήρη τιμωρία όσων εμπλέκονται.

Η νεολαία της Κύπρου ανήκει επίσημα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αφού επιβαρύνεται με πολύ χαμηλά εισοδήματα που δεν αντικατοπτρίζουν το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο κατάρτισης της, καθώς μαστίζεται και από πολύ ψηλά επίπεδα ανεργίας. Όμως ως η πλέον παραγωγική γενιά του τόπου θα έπρεπε να λαμβάνει την στήριξη και την ευαισθησία του Κράτους ώστε να αποδίδει στην παραγωγική δραστηριότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τα μέγιστα.

4. ΝΕΟΛΑΙΑ

Α. ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΕ – ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Γ. ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τι θα κάνουμε:

 • Προώθηση στη νεολαία της αίσθησης του «ανήκειν» στις ευρύτερες δομές της πολιτείας, κοινωνίας και Ευρωπαϊκής οικογένειας μέσα από την δημιουργία γέφυρας ανάκτησης της εμπιστοσύνης και αύξηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων.
 • Θα απαιτήσουμε με νομοθετική ρύθμιση όπως το συμβούλιο Οργανισμού Νεολαίας να μην διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο αλλά να εκλέγεται από τους ιδίους τους νέους ούτως ώστε να διασφαλίζεται η καθολική αντιπροσώπευση και εμπλοκή των νέων στην λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν.
 • Εξασφάλιση ουσιαστικής συμμετοχής και διαλόγου των νέων σε όλα τα στάδια της λήψης αποφάσεων των εγχώριων και ευρωπαϊκών δομών βελτιώνοντας τους υπάρχοντες συμμετοχικούς μηχανισμούς και δημιουργώντας νέους.
 • Εισαγωγή και αύξηση της εκπαίδευσης για την Ευρώπη και την ΕΕ σε τυπικές και μη τυπικές δομές μάθησης.
 • Διεκδίκηση πιο ευρείας εκπροσώπησης της Κύπρου σε πολιτικά και διοικητικά όργανα της ΕΕ. Οι νέες και οι νέοι της Κύπρου θα πρέπει να έχουν την ενεργή στήριξη της πολιτείας για επιτυχή διεκδίκηση επαγγελματικών θέσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
 • Δόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων της πολιτείας και της ΕΕ μέσω προώθησης συμμετοχικών πολιτικών αντιμετώπισης του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης διαφάνειας και προβολής. Θα στηρίξουμε την ενεργή συμμετοχή των νέων της χώρας μας στη Διάσκεψη που διοργανώνει η ΕΕ για το Μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό πολύ απλά διότι το μέλλον της ΕΕ αφορά πρωτίστως τους νέους μας.
 • Εξασφάλιση ίσης πρόσβασης για όλους τους νέους σε οργανισμούς νεολαίας και ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεολαία, οικοδόμηση μιας κοινωνίας βασισμένης στις ευρωπαϊκές αξίες και ταυτότητα.

Θα παλέψουμε για την ενεργοποίηση και διασφάλιση της ένταξης όλων των νέων στην κοινωνία, μέσα από την ίση αμοιβή προς ίση εργασία, τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, τα κίνητρα παραμονής στη χώρα μας και όχι μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των νέων ως την μοναδική ομάδα της κοινωνίας που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα αν της δοθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και το σωστό όραμα για το μέλλον τους.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε την ενίσχυση της κοινωνικής υποστήριξης για πλήρη σεβασμό του δικαιώματος σε αξιοπρεπή μισθό, δίκαιες συνθήκες εργασίας, καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και πρόβλεψη εξειδικευμένων μέτρων για όλους τους νέους.
 • Στήριξη των νεαρών ζευγαριών μισθοδοτικά για την πάταξη της υπογεννητικότητας και με αντισταθμιστικά μέτρα στις επιχειρήσεις που θα εργοδοτούν νέους γονείς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ.
 • Παροχή νομικής προστασίας και χρησιμοποίηση νομικών μέσων για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων και ρητορικής μίσους, αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι υφίστανται πολλαπλές μορφές διακρίσεων.
 • Ενίσχυση της διάθεσης των πληροφοριών στους περιθωριοποιημένους νέους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι γνωρίζουν τις δομές στις οποίες ζουν, τις διαθέσιμες προς αυτούς ευκαιρίες και εμπειρίες.
 • Διασφάλιση ότι όλοι οι περιθωριοποιημένοι νέοι έχουν ίση πρόσβαση σε τυπικά και μη τυπικά μαθησιακά περιβάλλοντα, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της ένταξης τους σε αυτά.

Παροχή περισσοτέρων χώρων, ευκαιριών, πόρων και προγραμμάτων για την προώθηση του διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση των διακρίσεων και του διαχωρισμού.

Το κράτος, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά που να στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Θέτουμε ως στόχο την επίτευξη καλύτερης ψυχικής ευεξίας και τερματισμό του στιγματισμού επί ζητημάτων ψυχικής υγείας και προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των νέων.

Αδιαμφισβήτητα η χρήση ναρκωτικών επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις πρωτίστως στην υγεία και ακολούθως στις ακαδημαϊκές επιδόσεις της νεολαίας. Τα ναρκωτικά είναι μέσα στα λύκεια και όπως φαίνεται από πρόσφατες έρευνες είναι μέσα και στα γυμνάσια. Η πλειοψηφία των χρηστών ναρκωτικών δεν είναι εγκληματίες αλλά ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια, ιατρική φροντίδα και ψυχολογική στήριξη.

Τι θα κάνουμε:

 • Προώθηση των δικαιωμάτων στην εργασία και στην εκπαίδευση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη νόσο προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική τους επανένταξη.
 • Εστίαση σε μέτρα πρόληψης προς διασφάλιση ότι οι νέοι είναι εξοπλισμένοι με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για καλύτερη ψυχική ευεξία.
 • Καταπολέμηση στίγματος για θέματα ψυχικής υγείας αναπτύσσοντας προγράμματα ευαισθητοποίησης.
 • Ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης με σκοπό την ουσιαστική στήριξη τέτοιων περιπτώσεων με στόχο την πλήρη επανένταξη στην κοινωνία πρώην χρηστών.
 • Εκσυγχρονισμός και εφαρμογή της νομοθεσίας με στόχο την εύκολη πρόσβαση στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης από καρκινοπαθείς και άλλους χρόνιους ασθενείς.

Θα απαιτήσουμε την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με σκοπό την σωστή ενημέρωση στους νέους όσο αφορά τις συνέπειες από τη χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η περιβαλλοντική πολιτική βασίζεται στις αρχές της προφύλαξης, της πρόληψης και της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος. Η δράση ορίζεται σε οριζόντιες στρατηγικές στη βάση των διεθνών συμβάσεων και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είναι μια συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής με στόχο την ισόποση και ισότιμη επιδίωξη των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης, οικονομία-περιβάλλον-κοινωνία. Ως εκ τούτου, έχουμε ως βασική μας αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».

1. ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ
3. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
4. ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
5. ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου είναι ξεπερασμένο, ακριβό και ρυπαίνει. Η οικοδόμηση μιας καθαρής οικονομίας του μέλλοντος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τις μελλοντικές γενιές. Οι στόχοι για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν την μείωση στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του 2030 για να έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε την θερμοκρασία του πλανήτη εντός ασφαλών ορίων. Στηρίζουμε τον στόχο της ΕΕ για να καταστεί η Ένωση κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Η Πράσινη Συμφωνία στην ΕΕ αποτελεί ασφαλές όχημα και για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης στην Κύπρο. Για αυτό ενεργούμε τώρα και ενεργούμε αποφασιστικά.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε, όπως οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην κυβέρνηση για μη επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων, δεν μεταφέρονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όπως είναι η πρακτική σήμερα, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της για να μην επιβαρύνονται τα δημόσια ταμεία.
 • Θα προωθήσουμε λήψη μέτρων που να διασφαλίζουν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αφού παρά τις δεσμεύσεις και την νομοθετική ρύθμιση που ήδη έγινε, δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα  στον ανταγωνισμό, με στόχο την μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, για οικιακή και επιχειρηματική χρήση.
 • Θα προβούμε σε ανάληψη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Επίσης θα προωθήσουμε νομοθεσίες με σκοπό την ανάπτυξη υποδομών που να καθιστούν την χρήση άλλων βιώσιμων τρόπων μετακίνησης πιο προσιτό και αποτελεσματικό, όπως για παράδειγμα την χρήση ποδηλάτου.
 • Εισήγηση μέτρων με σκοπό να πετύχουμε αυστηρότερους ελέγχους και κυρώσεις για επικέντρωση στην ανακύκλωση. Ως εκ τούτου θα προωθήσουμε την ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και την προσβασιμότητα τους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 • Θα εισηγηθούμε αυστηρότερα μέτρα και ποινές για όσους ρυπαίνουν, καθολική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και πλαστικών μιας χρήσης, με στόχο την προστασία των υδάτινων οδών και του τοπικού περιβάλλοντος.
 • Θα ζητήσουμε τη γενίκευση εθνικών σχεδίων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Κύπρο και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιώντας προς αυτό τους πόρους που διαθέτει στα κράτη-μέλη η ΕΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU) και της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal).

Η αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, αφού η ίδια η ζωή εξαρτάται από αυτό. Πιο επιτακτικά πάρα ποτέ, τώρα χρειάζεται συλλογική προσπάθεια μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, για να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε την αειφορία του φυσικού μας περιβάλλοντος και συνάμα την ποιότητα της ζωής μας.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα απαιτήσουμε αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για όσους ρυπαίνουν καθώς και ενίσχυσης των ελέγχων, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές ζώνες που συνορεύουν με κατοικημένες περιοχές. Εργοστάσια και βιομηχανίες που αρνούνται να τηρούν τον νόμο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ποιότητα ζωής των πολιτών, θα αντιμετωπίζουν δια νόμου μεγαλύτερη χρηματική ποινή που θα υπολογίζεται ανά μέρα παράβασης.
 • Θα προτείνουμε για εισαγωγή στο νομοθετικό πλαίσιο τα θέματα παρακολούθησης και ορθολογιστικής διαχείρισης των βιοτόπων, περιλαμβανομένου της εφαρμογής των σχετικών νομοθεσιών και διαχειριστικών σχεδίων, μέσα από την τοποθέτηση καμερών σε κύρια σημεία στην ύπαιθρο. Σκοπός η πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης σκουπιδιών, της παράνομης υλοτομίας, της τοποθέτησης δολωμάτων – δηλητηρίων, της λαθροθηρίας και της εγκατάλειψης ζώων.
 • Θα προωθήσουμε μέτρα απαγόρευσης της διέλευσης ιδιωτικών οχημάτων σε δρόμους αντιπυρικής προστασίας και περιορισμού του αλόγιστου ανοίγματος δρόμων στην ύπαιθρο.
 • Θα εισηγηθούμε διαχωρισμό αρμοδιοτήτων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται διεξοδικά σημαντικά προβλήματα χωρίς να υπάρχει χρονική καθυστέρηση λόγω εμπλοκής διάφορων υπηρεσιών ή και τμημάτων.
 • Θα εισηγηθούμε την δημιουργία ειδικού κλιμακίου της Αστυνομίας για την πάταξη της λαθροθηρίας, την πάταξη της παράνομης υλοτομίας, την πάταξη καταστροφικών ενεργειών προς την φύση και τον περιορισμό των περιβαλλοντολογικών εγκλημάτων τα οποία συντελούνται στην Κυπριακή φύση.
 • Θα προωθήσουμε τον Θεσμό των εθελοντών – παρατηρητών δασοφυλάκων οι οποίοι θα φροντίζουν για τα δάση μας και την ύπαιθρο ευρύτερα, μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος οικολογικής συνείδησης για ευαισθητοποίηση του κοινού, αντίστοιχο του ήδη εφαρμοσμένου και επιτυχημένου προγράμματος παρατηρητών της γειτονιάς.

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται πλέον από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος πολιτισμός. Είναι επίσης πλέον ολοφάνερο μέσα από μελέτες πως ο κυριότερος παράγοντας καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος μέσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής του. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστούν μέσω αποτελεσματικών νομοθεσιών και εκτελεστικών πράξεων όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την καταστροφή του φυσικού μας πλούτου.

Τι θα κάνουμε:

 • Θα εισηγηθούμε να θεσπιστεί νομοθεσία για απαγόρευση εκμετάλλευσης οποιασδήποτε περιοχής πρασίνου η οποία έχει πληγεί από πυρκαγιά, για περίοδο τουλάχιστον 25 χρόνων.
 • Θα προωθήσουμε την δημιουργία ειδικού δικαστηρίου το οποίο να ασχολείται με περιβαλλοντικά εγκλήματα.
 • Θα θεσπίσουμε αυστηρότερη νομοθεσία για την κατοχή και χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και μέτρα που να υποβοηθούν την εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής της.
 • Προώθηση εισαγωγής αυστηρότερης νομοθεσίας για την λαθροθηρία, λαθραλιεία, την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εφαρμογής της.
 • Θα προωθήσουμε εφαρμογή σχεδίου αποκατάστασης του Περιβάλλοντος, μετά τις αλόγιστες οικοδομικές και επιχειρηματικές επεκτάσεις οι οποίες έγιναν στην Κυπριακή ύπαιθρο.
 • Θα απαιτήσουμε την αναδάσωση σε περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από δασικές πυρκαγιές ή ανομβρία.
 • Σε σχέση με τις επεμβάσεις εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και της θαλάσσιας ζωής, θα προωθήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για επανακαθορισμό των ΖΠΠ και επανακαθορισμό του ορισμού της. Υποστηρίζουμε ως εκ τούτου τον καθορισμό στρατηγικής που να διέπει την χορήγηση χαλαρώσεων εντός της ζώνης, την διαμόρφωση και αξιοποίηση των παραλίων και την αντιμετώπιση των παρανομιών, με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στην βάση των επισημάνσεων της ειδικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή επί του συγκεκριμένου θέματος.

Η εγκατάλειψη τόσο της Γεωργίας όσο και της Κτηνοτροφίας δημιουργεί αλυσιδωτά περιβαλλοντολογικά αλλά και οικονομικά προβλήματα. Δυστυχώς αυξάνεται η εξάρτηση από εισαγωγές και ταυτόχρονα μειώνονται οι θέσεις εργασίας αλλά εγκαταλείπεται και η ύπαιθρος, με αποτέλεσμα να μαστίζεται η χώρα από την αστυφιλία.

Τι θα κάνουμε:

 • Προώθηση στρατηγικού σχεδιασμού για προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής δίνοντας τους τα κατάλληλα κίνητρα.
 • Εισήγηση να δοθούν επιδοτήσεις για προγράμματα επιχορηγούμενης κτηνοτροφίας και ειδικά εν σχέση με τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα, με σκοπό την βελτίωση της υπαίθρου από την εγκατάλειψη και την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε να παρέχονται οι αναγκαίες ποσότητες για παραγωγή του παραδοσιακού χαλουμιού.
 • Θα απαιτήσουμε την λήψη αποτελεσματικών μέτρων ούτως ώστε να προστατευθούν και να προωθηθούν τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας και να εξελιχθούν σχετικές βιοτεχνίες γύρω από αυτά (Χαρούπι – Σταφύλι – Γάλα – Ελιά – Μέλι ), με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Προώθηση μέτρων περιορισμού της αλόγιστης χρήση φυτοφαρμάκων και επείγουσα προστασία των τοπικών πληθυσμών μέλισσας. Προώθηση και ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας.

Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συμπεριφέρεται στα ζώα (και όχι μόνο). Όπως οφείλουμε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι σεβόμαστε και τις πέντε βασικές ελευθερίες των ζώων, όπως αναγνωρίζονται από τον Ο.Η.Ε. και ανά το παγκόσμιο:

1) Ελευθερία από την πείνα και την δίψα

2) Ελευθερία από άσχημες συνθήκες διαβίωσης

3) Ελευθερία από πόνο, πλήγωμα και νόσο

4) Ελευθερία από φόβο και απόγνωση

5) Ελευθερία για την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς

Τι θα κάνουμε:

 • Ενίσχυση των υφιστάμενων νομοθεσιών έτσι ώστε να εκπαιδευτεί και να στελεχωθεί σωστά η νεοσύστατη αστυνομική μονάδα (Αστυνομία για τα Ζώα), αρμόδια για θέματα οικόσιτων ζώων σε Παγκύπρια κάλυψη. Επίσης να καθιερωθούν αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές (εξώδικα ή/και φυλάκιση) οι οποίες θα εφαρμόζονται από την Αστυνομία για τα Ζώα.
 • Εισηγούμαστε να εισαχθεί κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την κατοχή και ευημερία οικόσιτων ζώων σε σχέση με την εκτροφή των οικόσιτων ζώων, έτσι ώστε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες αναπαραγωγές και οι αθέμιτες εγκυμοσύνες.
 • Προώθηση μέτρων και νομοθεσιών ώστε να διεξάγονται τακτικά προγράμματα διαχείρισης του τεράστιου πληθυσμού των αδέσποτων γάτων και σκύλων με στόχο την μακροχρόνια σταθεροποίηση των αριθμών τους και την αναχαίτιση της ραγδαίας αύξησης τους. Εισηγούμαστε την εφαρμογή κυβερνητικών ‘Προγραμμάτων Δωρεάν Στειρώσεων’ για τακτικά χρονικά διαστήματα, όπου ο κόσμος θα μπορεί να επισκέπτεται κτηνιατρικές κλινικές και να κάνει δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμούς στα οικόσιτα ζώα του αλλά και σε αδέσποτα.
 • Να προωθήσουμε νομοθετικές τροπολογίες για την δημιουργία μιας δημόσιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται όλα τα ζώα τα οποία έχουν χαθεί ή κλαπεί, έτσι ώστε η ανεύρεση του ιδιοκτήτη τους να γίνεται πιο εύκολα, μέσω του αριθμού της μικροσήμανσης του.
 • Υλοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα νηπιαγωγεία/σχολεία/γυμνάσια τα οποία θα διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας σε σχέση με την κατοχή οικόσιτων ζώων και την δέουσα φροντίδα τους. Σκοπός μας μακροχρόνια είναι η καλλιέργεια ορθής παιδείας και νοοτροπίας στις μελλοντικές μας γενιές σε σχέση με την συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα.
 • Ενθάρρυνση των πολιτών μέσω ειδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και συνεχής ενημέρωσης μέσα απο τα ΜΜΕ, ώστε να υιοθετούν αδέσποτα και όχι να αγοράζουν καθαρόαιμες ράτσες απο τα pet shops. Επίσης εισηγούμαστε να να φορολογούνται ακριβά οι πωλήσεις καθαρόαιμων σκύλων ράτσας.
 • Προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων έτσι ώστε τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται από τις Δημοτικές Αρχές για την κατοχή οικόσιτων ζώων, να αξιοποιούνται αποκλειστικά για τις ανάγκες των ζώων και μόνο, με διαφάνεια και σωστούς οικονομικούς ελέγχους

Θα προωθήσουμε τα πιο κάτω:

 • Δωρεάν στειρώσεις:  Εφαρμογή ‘Πρόγραμμα Δωρεάν στειρώσεων’ για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπου ο κόσμος μπορεί να επισκέπτεται κτηνιατρικές κλινικές και να κάνει δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμούς στα οικόσιτα ζώα αλλά και σε αδέσποτα.  Έτσι θα καταφέρουμε ως κράτος να στειρώσουμε το ένα μεγάλο ποσοστό των θηλυκών οικόσιτων σκύλων παράλληλα με τα αδέσποτα, μειώνοντας έτσι τον πληθυσμό τους δραστικά και αποδοτικά, χωρίς την ανάγκη για θανατώσεις/δηλητηριασμούς.
 • Αυστηρή Νομοθεσία για τα ζώα:  Θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών (μεγάλο χρηματικό ποσό ή φυλάκιση) τις οποίες θα εφαρμόσουμε δημιουργώντας ειδικές δομές, αρχές και αστυνομικά τμήματα μόνο για αυτό το σκοπό.

 • Adopt, don’t shop (‘Υιοθετώ, δεν αγοράζω’): Πρόγραμμα το οποίο θα ενθαρύνει τους πολίτες μέσω ειδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και συνεχή ενημέρωση στα ΜΜΕ, ώστε να υιοθετούν αδέσποτα και όχι να αγοράζουν καθαρόαιμες ράτσες απο τα pet shops.  Επίσης ψηλή φορολόγηση για τις αγορές σκύλων ράτσας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

1. Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
2. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
3. ΛΥΣΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης στο μέσο μιας πολιτικά ευαίσθητης και ασταθούς γειτονίας,  έχει κάθε λόγο πρωτίστως για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας, να συμμετάσχει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για κάθε ενισχυμένη πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ. Έχουμε ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και θεωρούμε πως η Κύπρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να αξιοποιήσει πλήρως, 17 χρόνια μετά την ένταξή της, τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ένωσης.

Τι θα κάνουμε:

 • Ενόψει και της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, θα συμβάλουμε γόνιμα και εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας ισχυρότερης και πιο συνεκτικής ΕΕ που στο επίκεντρο της να έχει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ανάγκες τους. Λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπειρίες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων που σε κάποιες περιπτώσεις εξελίχθηκαν ακόμη και σε κρίσεις ταυτότητας για την ΕΕ, πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα να κινηθεί η Ένωση με τολμηρά βήματα για ισχυροποίηση πρωτίστως, της κοινωνικής της διάστασης. Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή ΕΕ σημαίνει και ισχυρή Κύπρος.

Αναγνωρίζουμε πως στις σύγχρονες Δημοκρατίες η διάσταση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας λαμβάνει όλο και περισσότερο μεγαλύτερη σημασία. Η Κύπρος, δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναδείξει ουσιαστική δράση σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα που συμβάλλει καταλυτικά στην ισχυροποίηση της υπόστασης και διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι θα κάνουμε:

 • Εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν το ρόλο και τη σημασία μιας αποτελεσματικής κοινοβουλευτικής διπλωματίας κυρίως, στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της γειτονίας μας, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Η επίλυση του κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και το λαό μας. Η επίλυση του κυπριακού θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, χωρίς εγγυήσεις, στρατούς κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με σεβασμό στο Ευρωπαικό κεκτημένο και τα κατοχυρομένα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις και συνάμα ευκαιρίες που της προσδίδουν η γεωστρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πλουτοπαραγωγικοί της πόροι. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, είναι ουσιαστικό στοιχείο που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή μετεξέλιξη του ιστορικά «προβληματικού» ενιαίου κράτους, τηρώντας πλήρως τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Μέχρι όμως την επίλυση του κυπριακού, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά και έμπρακτα τους εκτοπισμένους της κυπριακής τραγωδίας. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα προσφυγική πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων δεν έχει αντιμετωπίσει τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι.

Τι θα κάνουμε:

 • Προτείνουμε συγκεκριμένα, ρηξικέλευθα μέτρα που στον πυρήνα τους θα έχουν την αναδιανομή του εθνικού πλούτου με επίκεντρο την εκμετάλευση της γης στις ελεύθερες περιοχές που αποδεδειγμένα απέκτησε υπεραξία λόγω των όσων ακολούθησαν της τουρκικής εισβολής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εθνικού ταμείου που να στηρίξει τις οικονομικές ανάγκες των εκτοπισμένων, ως αντιστάθμισμα της απώλειας χρήσης της περιουσίας τους στις κατεχόμενες περιοχές. Οι εκτοπισμένοι μας θα πρέπει να στηριχθούν από το κράτος για να μην αναγάζονται να προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων της υποτελούς διοίκησης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο.