Τα διαβατήρια της ντροπής δεν κρύβονται. Διαφάνεια Τώρα!

Αυτά προκύπτουν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα των πολιτογραφήσεων:

  • Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε 353 «χρυσά» διαβατήρια, γραφείων με τα οποία είχαν στενή σχέση τα μέλη του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Ποτέ μέχρι σήμερα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου δε ζήτησε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία εξέτασης και έγκρισης φακέλου, που αφορά γραφείο με το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Γεν. Ελεγκτή:

  • Η νομοθεσία μέχρι το 2019 προνοούσε έγκριση διαβατηρίων μόνο στους επενδυτές και όχι στα μέλη των οικογενειών τους, παρόλα αυτά χιλιάδες διαβατήρια εκδόθηκαν έκνομα σε συγγενικά πρόσωπα των επενδυτών από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ικανοποιήσουν με κάθε τρόπο τα αιτήματά τους.
  • Δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια μόνο με την κατάθεση αγοραπωλητηρίου εγγράφου στο Κτηματολόγιο, χωρίς να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις τα αγοραπωλητήρια έγγραφα να ακυρωθούν μετά την πολιτογράφηση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα ακίνητα να βρεθούν να πωλούνται σε τρίτους.
  • Σε πολλές περιπτώσεις το ποσό το οποίο δηλώθηκε ως επένδυσή είναι υπερδιπλάσιο από την αξία των ακινήτων. Αυτό έγινε είτε εν γνώση του επενδυτή ότι τον ξεγέλασαν, είτε τα χρήματα κατέληξαν σε μεσάζοντες, νόμιμα ή παράνομα.

Οι αποκαλύψεις και η κατρακύλα δεν έχουν τελειωμό, ωστόσο η Κυβέρνηση, εντελώς ανερυθρίαστα, εμμένει στο αφήγημα ότι αυτοί που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς είναι όσοι μιλούν και όχι όσοι ευθύνονται για τα διαβατήρια της ντροπής.

Απαιτούμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης, παραιτήσεις και διαφάνεια.

#ΕίσαιMέσα;