Όριο Θητείας για Ανεξάρτητους Θεσμούς

Οι πρόσφατοι διορισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά, την αναγκαιότητα περιορισμού του απόλυτου δικαιώματος του, να διορίζει επικεφαλής ανεξάρτητων Θεσμών του Κράτους που παραμένουν στις θέσεις τους για δεκαετίες.

Χωρίς πρόθεση αμφισβήτησης της ικανότητας και καταλληλότητας των προσώπων που διορίστηκαν πρόσφατα, εφόσον με τις πράξεις τους θα «αναμετρηθούν» με την δίκη τους ιστορία, δεν μπορεί στην περίπτωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ένας ξεκάθαρα πολιτικός διορισμός λόγω της Συντάγματικής του ιδιαιτερότητας, σε ένα τόσο σημαντικό θεσμικό ρόλο να διαρκεί σχεδόν 5 προεδρικές θητείες!

Είναι θέση μας ότι οι διορισμοί σε ανεξάρτητους θεσμούς θα πρέπει να περιορίζονται χρονικά, από την στιγμή μάλιστα που αυτοί που τους διορίζουν ολοκληρώνουν τις θητείες τους αλλά και να τονίσουμε την σημαντικότητα του σεβασμού στην διάκριση εξουσιών.
Κάθε θεσμικός διορισμός, από όποιο Πρόεδρο και αν γίνεται, θα πρέπει να έχει περιορισμένη θητεία ακριβώς για να εκλείψει το φαινόμενο να θεωρούνται τα θεσμικά αξιώματα ως λάφυρα εξουσίας και ως μέσο διαιώνισης του ελέγχου μελλοντικών κυβερνήσεων.

Η πολύχρονη παραμονή σε θέση εξουσίας μπορεί να φθείρει και δεν είναι αργά να μπουν χρονικά όρια.

Απαιτούμε δομικές αλλαγές.
Μπορούμε καλύτερα.

#ΕίσαιΜέσα;