ΟΧΙ Στη Δημοκρατία Αλα Κάρτ!

Έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα η δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη πρόταση που έχουμε καταθέσει για διόρθωση του εκλογικού νόμου, ως προς το δημοκρατικό δικαίωμα των συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων να λαμβάνουν μέρος και στη Β’ κατανομή των ψήφων, αφού βάση του νόμου δικαιούνται να συμμετέχουν στην Α’ κατανομή.

Όπως ήταν αναμενόμενο ακούγονται απόψεις που αν δεν ήταν τόσο δημοκρατικά επισφαλείς, θα ήταν διασκεδαστικές.
Κάποιοι επικαλούνται ως ανασταλτικό παράγοντα τον χρονικό ορίζοντα μέχρι τις εκλογές του 2021, ότι δηλαδή δεν είναι αρκετός ο χρόνος για τους πολίτες να κατανοήσουν τις αλλαγές και να ασκήσουν συνειδητά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η θέση αυτή από μόνη της, προσβάλλει τόσο το δημοκρατικό αισθητήριο όσο και την νοημοσύνη των πολιτών. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιορίζεται χρονικά αλλά η εφαρμογή της είναι επιτακτική ανάγκη σε ένα Κράτος που θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να υπενθυμίσουμε οτι παλαιότερα έγινε προσπάθεια περιορισμού της πολυφωνίας και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας στις διαδικασίες των εκλογών, για αλλαγή στο ελάχιστο ποσοστό εισόδου των κομμάτων στη Βουλή το οποίο από 1,8% ανέβηκε στο 3,6%, και όχι μόνο δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει τις κομματικές σκοπιμότητες, αλλά ενεργοποίησε και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών, αφού εισήλθαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί από συστάσεως της Δημοκρατίας μας.

Επίσης φαίνεται οτι ορισμένοι βουλευτές συμφωνούν στο να περιορίζεται το δικαίωμα οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού να διεκδικεί ίση μεταχείριση στη Β’ κατανομή της εκλογικής διαδικασίας, εφόσον εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσοστό εισόδου στη Βουλή, κάτι που παραπέμπει στην δημιουργία ψηφοφόρων δύο ταχυτήτων. Με τον αποκλεισμό των συνδυασμών ανεξάρτητων από τη Β’ κατανομή της εκλογικής διαδικασίας, αποδίδεται εκ του αποτελέσματος μεγαλύτερη βαρύτητα στις ψήφους των κομμάτων αφού καθιστούν εαυτούς, μοναδικούς δικαιούχους των αδιανέμητων ψήφων.

Η προσπάθεια αποκλεισμού πολιτών ή ομάδων πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες, δυστυχώς υποσκάπτει την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, δημιουργεί ψηφοφόρους διαφορετικής βαρύτητας, ευτελίζει την εκλογική διαδικασία και ωθεί τους πολίτες στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής. Ως Κίνημα πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τη συνεχή της διεύρυνση και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Η υπόλοιπη Βουλή;

Καλούμε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση μας, αποδεικνύοντας οτι είναι πραγματικά κύτταρα Δημοκρατίας.

Απαιτούμε αλλαγή.

#ΕίσαιΜέσα;