Κυνήγι: Ας μην καίμε τα χλωρά μαζί με τα ξερά

Στη χώρα μας γίνονται πολλές αδικίες ενώ πολλοί άνθρωποι δακτυλοδείχνονται άνευ λόγου και αίτιας ή πέφτουν θύματα μιας γενικής εικόνας που εσφαλμένα επικρατεί. Μια από τις πιο αδικημένες δραστηριότητες στην Κύπρο είναι και το κυνήγι. Τα προβλήματα των κυνηγών είναι τεράστια και κανένας μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε πραγματικά με αυτά παρά μόνο λίγες και επιδερμικές νομοθεσίες υπάρχουν ώστε να παρέχουν στους κυνηγούς ασφάλεια προκειμένου να απολαμβάνουν το χόμπι τους.

Βρισκόμαστε στην Κύπρο του 21ου αιώνα και ακόμα κανένας πολιτικός δεν θέλησε να ανοίξει το φάκελο κυνήγι και να προσεγγίσει τους ίδιους τους κυνηγούς προκειμένου να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να προσπαθήσει να βρει λύσεις γι’ αυτά. Οι περισσότεροι στέκουν στο πρόβλημα της λαθροθηρίας- το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό- και ανάμεσα στα ξερά καίνε και τα χλωρά.

Η λαθροθηρία και η ατιμωρησία της είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας λόγω και των μη επαρκών ελέγχων που γίνονται όμως δεν είναι όλοι οι κυνηγοί λαθροθήρες. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η λαθροθηρία γίνεται κυρίως λόγω υψηλής τιμής πώλησης του λαγού στην μαύρη αγορά. Πιθανή λύση θα μπορούσε να ήταν η ελεύθερη εκτροφή λαγών βάση προδιαγραφών των κτηνιατρικών υπηρεσιών ούτως ώστε να μειωθεί η τιμή πώλησης και ταυτόχρονα να μειωθεί στο ελάχιστο και η λαθροθηρία.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρξει και ένας τρόπος προστασίας των πληροφοριοδοτών για όσους δίνουν πληροφορίες για λαθροθηρία προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα αλλά κυρίως για να μπορούν οι σωστά σκεφτόμενοι κυνηγοί να προστατευτούν.

Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλοί ευσυνείδητοι κυνηγοί που σέβονται τη φύση και το περιβάλλον αλλά σίγουρα υπάρχουν και δεκάδες ασυνείδητοι κυνηγοί οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα των υπολοίπων. Αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε περιθωριοποίηση του κυνηγιού αλλά ούτε και στην αμαύρωση όλων των κυνηγών. Παντού υπάρχουν οι ευσυνείδητοι και οι ασυνείδητοι. Παραδείγματος χάρη, και στην οδήγηση υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τους νόμους και τον κώδικα αλλά υπάρχουν και οι ασυνείδητοι που πολλές φορές προκαλούν σοβαρά ατυχήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαγορεύσουμε και την οδήγηση. Και στα υπόλοιπα αθλήματα υπάρχουν ασυνείδητοι δρώντες. Στο ποδόσφαιρο ας πούμε υπάρχουν οι «υγιείς» φίλαθλοι που απολαμβάνουν το άθλημα αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι ταραξίες που κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στο άθλημα.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός της πάταξης της διαφθοράς στα αρμόδια σώματα καθώς και η αναδιάρθρωση του Ταμείου Θήρας με επιβράβευση των αρίστων αλλά και απομάκρυνση των σαθρών ατόμων της υπηρεσίας.

Ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία μας για τους κυνηγούς και που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό περιπτώσεις λαθροθηρίας δεν είναι άλλο από τη δημιουργία προγραμμάτων για ενδυνάμωση της κυνηγετικής και περιβαλλοντικής παιδείας αλλά και η δημιουργία μεγάλων εκτροφείων για εμπλουτισμό των βιοτόπων, κάτι που θα επέφερε και τον εμπλουτισμό του κυνηγίου με γηγενή θηράματα. Να σημειώσουμε ότι κατά την δημιουργία των εκτροφείων θα πρέπει να γίνει μελέτη για αντιμετώπιση των επιβλαβών έτσι ώστε να μπορεί ο λαγός να επιβιώσει στους βιότοπους (λόγω αλλαγής περιβάλλοντος).

Το κυνήγι δεν είναι απλά ένα ακόμα χόμπι. Βοηθά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία προσφέροντας άθληση στη φύση ενώ εκατοντάδες κυνηγοί βοηθούν στην καθαριότητα του τόπου και των περιοχών που κυνηγούν. Ας μην ξεχνάμε τις ακαθαρσίες που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του  lockdown στο Τρόοδος. Περίοδος που δεν υπήρχε κυνήγι, και φυσικά δεν έγιναν από κυνηγούς οι οποίοι δεν είναι λίγες οι φορές που βοήθησαν μέσα από τις δενδροφυτεύσεις που κάνουν.

Ας μην λησμονούμε επίσης και την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι κυνηγοί στο κράτος και στα δημόσια ταμεία μέσα από τις άδειες που πληρώνουν για να μπορούν να ασκούν το χόμπι τους.

Όλες αυτές οι εισφορές των κυνηγών από τις άδειες αλλά και τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πηγαίνουν για τη βελτίωση των βιοτόπων αλλά και για τον εμπλουτισμό των θηραμάτων.

Δεν χρειάζονται πολλά. Θέληση χρειάζεται και υπομονή.

Μιχάλης Σουλής

Υποψήφιος Βουλευτής επαρχίας Αμμοχώστου

Κίνημα Ανεξάρτητοι